Het mag toch wel een behoorlijke verrassing genoemd worden: Els Visser heeft zondag Ironman Maastricht op haar naam geschreven en daarmee ook de Nederlandse titel Long Distance gewonnen. De Utrechtse doet pas relatief kort aan triathlon maar bleef nu al de ervaren Yvonne van Vlerken voor die tweede werd. Uitzinnig van vreugde kwam Visser dan ook over de finish. Het overall brons ging naar Sonia Bracegirdle uit Nieuw-Zeeland en het NK-brons ging – ook verrassend- naar Age Grouper Tessa Kortekaas.

Els Visser wint Ironman Maastricht en is buiten zinnen van vreugde. (Foto: 3athlon.nl)

Visser bouwde haar race uitstekend op. Met een achterstand van 8 minuten kwam zij uit het water, maar na 90 kilometer fietsen had ze het gat op de Amerikaanse Haley Chura al goedgemaakt. ,,En toen wilde ik het me echt niet meer laten afpakken om dat tweede rondje op kop te mogen rijden.”

Dat gebeurde uiteindelijk dus ook niet, want de triatlete gaf haar voorsprong nergens meer uit handen. Sterker nog, ze kwam met een grote voorsprong van 7:18 minuut op Chura van de fiets en Yvonne van Vlerken zat op dat moment 7:35 achter haar landgenote. Chura naderde gedurende de eerste vijftien kilometer nog tot 2:35, maar zakte daarna volledig door het ijs. Yvonne van Vlerken nam de tweede plaats over van de Amerikaanse, naderde Visser uiteindelijk tot een minuut of 4 maar kon uiteindelijk ook niet meer dichterbij komen.

Yvonne van Vlerken maakte tijdens het fietsen wat tijd goed, maar kon de overwinning tijdens het lopen niet naar zich toe trekken. (Foto: 3athlon.nl)

Kreet van geluk

Uiteindelijk finishte Visser in een tijd van 9:31:06. Met een enorme kreet van geluk kwam ze over de finish, zichzelf herhalend dat ze het ‘ongelooflijk’ vond dat ze dit kon presteren. Van Vlerken finishte als tweede in een tijd van 9:34:55. Het overall brons ging naar Sonia Bracegirdle (Nieuw-Zeeland) in een tijd van 9:38.29.

Lange tijd leek het brons bij het NK naar Pleuni Hooijman te gaan. De atlete van Team4Talent had een voor haar doen matig zwemonderdeel, kwam met een kleine twintig minuten achterstand uit het water en verminderde die achterstand op de fiets en tijdens het lopen tot ongeveer een kwartier. In de slotfase van het lopen ging het echter en helaas mis voor Hooijman. Haar tas stond onverhoopt niet bij de post waar ze die achter kon laten en daardoor miste ze haar aanvulling van zout. Ze werd bevangen door de hitte en ging onderuit. Het behoeft geen uitleg dat ze daar veel tijd verloor. Uiteindelijk finishte ze in een tijd van 10:42:48. Direct na de finish moest ze aan het infuus, maar gelukkig was ze al snel weer aanspreekbaar.

Pleuni Hooijman kon haar achterstand tijdens de marathon niet goedmaken en verloor uiteindelijk haar NK-brons. (Foto: 3athlon.nl)

Tessa Kortekaas, gestart als Age Grouper, kon de race echter wel volbrengen en deed dat in een tijd van 9:47:19. Daarmee legde ze dus beslag op het brons bij het NK. ,,Ik had er wel op gehoopt, maar ik had het niet verwacht. Ik had eigenlijk verwacht dat ik er net buiten zou vallen”, aldus de triatlete die sinds een jaar op Lanzarote woont. 

De reacties van Els Visser, Yvonne van Vlerken en Tessa Kortekaas vind je hier: