Patrick Dekkers, nu 31 jaar, begon op zijn twaalfde met mountainbiken en wilde toen per se Nederlands Kampioen worden. Twee keer, in 2015 en in 2016, kwam hij er met beide keren een derde plaats dichtbij. Nu ligt zijn ambitie ergens anders: hij gaat vol voor de Nederlandse titel Cross Triathlon. Maar hoe wil hij dat bereiken? 

De ambitie voor het aankomende seizoen is dus duidelijk: Nederlands Kampioen Cross Triathlon worden. ,,Ik wil voor mijzelf een winnaar zijn en graag op dat hoogste treetje staan.” Om hier naartoe te werken heeft Dekkers een aantal dingen in zijn voorbereidingen veranderd ten opzichte van vorige jaren. ,,Samen met mijn trainer Robert de Korte, van Edo Sports, gaan we volgens een schema naar een piek toe werken. Die piek ligt dus  tijdens het Nederlands Kampioenschap. Ik deed dit vroeger zelf, maar met een coach geeft dat toch wel een hoop meer zekerheid. Die had ik anders niet.” 

Voor Dekkers zijn er een aantal aandachtspunten waar nog veel winst te behalen is. ,,Vooral het zwemmen gaat nu nog niet hard genoeg. Dit moet ik echt aanpakken om bij het fietsen aansluiting te hebben. Ik hoef niet als eerste uit het water te komen, maar ik wil de achterstand wel zo beperkt mogelijk houden.” Vergelijkbaar met de manier van racen van Sebastian Kienle reed Dekkers tijdens het fietsonderdeel zijn achterstand van het zwemmen meestal dicht om podiumplekken te kunnen halen, maar komend seizoen moet dat dus anders. ,,Ik heb nu persoonlijke zwemtraining om beter te worden. Ik ben nu twee jaar bezig met zwemmen, maar merkte de laatste tijd weinig vooruitgang terwijl ik juist stappen wil maken.” 

(tekst gaat verder onder de foto)

Dekkers tweede bij Cross Duathlon Grafschaft. (Foto aangeleverd)

Het zwemmen is niet het enige onderdeel waar aan gewerkt wordt. ,,Bij het lopen wil ik ook stappen gaan maken. Ik ben op de baan gaan trainen en wil ook mijn belastbaarheid groter maken, zodat ik meer kan gaan lopen. Dit betekent in de praktijk óf vaker kort lopen, óf langere afstanden.” Net als met zwemmen is Dekkers ook pas twee jaar met hardlopen bezig. ,,Ik sta ervan te kijken hoe snel het is gegaan. Toen ik dit jaar intervallen moest gaan lopen, merkte ik dat ik met de week sneller werd. Er zit dus nog veel rek in. Momenteel loop ik alleen nog niet zo veel, rond de 32-35 kilometer per week. Dat kan dus beter.” 

Hoewel Dekkers al lang aan mountainbiken deed, was Cross Triathlon in eerste instantie toch geen logische stap. ,,Ik was met een groepje aan het trainen in de Vogezen. Daarbij zat ook Colin Fleming die aan het Wereldkampioenschap Cross Triathlon mee had gedaan. Dat klonk mij als muziek in de oren. Ik heb toen besloten mijn seizoen een andere wending te geven, waarna ook mijn coach zei dat ik het eens moest proberen. In eerste instantie heb ik de Cross Triathlon in Renkum gedaan om te zien of ik me eens zou kunnen gaan kwalificeren. Daarnaast heb ik ook een Cross Duathlon geprobeerd en daar wist ik me meteen voor het Europees Kampioenschap te kwalificeren. Dat was wel een bijzondere ervaring, vooral het eerste looponderdeel. Ik had toen nog nooit zo hard gelopen.” Op het Europees Kampioenschap Cross Duathlon in Ibiza wist Dekkers overigens een 16e plaats te behalen. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Dekkers op zijn Boardman TTe. (Foto: aangeleverd)

Ondanks dat Dekkers zich thuis voelt op de mountainbike, geeft hij qua fietsen toch de voorkeur aan zijn tijdrit fiets. ,,De snelheid vind ik mooi, maar het technische van de mountainbike ben ik meer gewend, waardoor de uitdaging er iets minder is.” Wanneer we naar de fiets van Dekkers kijken snappen we dat hij ook een beetje verliefd is geworden op de wegwedstrijden. ,,Het is een hele gave fiets, een Boardman TTe 9.8 met een Speedbar 2.0 (op maat gemaakte armsteunen), waardoor ik bij zijwind maar liefst 23 watt kan besparen. Velopartz, Speedbar en Scope hebben me echt enorm geholpen om te zorgen dat ik er het maximale uit kan halen.”

We zullen Dekkers komend seizoen dus ook bij de ‘gewone’ triathlons vinden. Bilzen 111 staat in ieder geval al op het programma.