Patrick Lange ziet net zoals andere atleten zijn seizoen onzeker tegemoet, maar toch probeert hij gemotiveerd te blijven en met Ironman Hawaii in zijn achterhoofd lukt dat aardig. Of het wereldkampioenschap dit jaar in oktober plaats kan vinden is nog maar de vraag, maar Lange blijft positief. Hij vertelt over zijn situatie, hoe hij aankijkt tegen het coronavirus, over zijn daarop aangepaste trainingen en hij deelt zijn interessante en kritische ideeën over de opkomst van de Professional Triathletes Organisation (PTO) en de Collins Cup.

‘Dit gaat om veel meer dan sport’ 
Lange brengt zijn quarantaine periode niet door in zijn thuisland – Duitsland – maar in Oostenrijk. ,,Ik heb de indruk dat de Oostenrijkse regering goed en passend reageert op dit virus”, vertelt de voormalig Wereldkampioen in een interview met de Frankfurter Rundschau. Sport moet daarin slechts worden gezien als bijzaak, vindt Lange: ,,De prioriteiten moeten nu echt anders zijn. Ook wij als professionele atleten moeten ons terugtrekken en zo het welzijn van ouderen en zwakkeren in onze samenleving beschermen. Dit gaat om veel meer dan sport.”

‘Aan mijn passie is niets veranderd’
De hele situatie maakt een grote indruk. ,,Dit is niet normaal”, reageert Lange nog altijd even verbaasd over het filmscenario dat steeds weer de harde realiteit blijkt te zijn. ,,De zwembaden zijn gesloten, de sportschool is dicht. Ik zou naar een meer kunnen gaan om te zwemmen, maar met een temperatuur van vijf graden is het nog behoorlijk fris”, lacht Lange, die buiten zwemmen nog niet tot de opties vindt behoren. In plaats daarvan vangt hij dit op met kracht en stabilisatietraining. ,,Met fietsen en hardlopen kan ik gelukkig gewoon doorgaan.”

‘Hoe gaat dat met dopingcontroles?’ 
Ook zonder zwemwater en races in de nabije toekomst, draait Lange veel uren. ,,Meestal train ik tussen de 350 en 500 kilometer op de fiets en loop ik 80 tot 100 kilometer”, aldus Lange over zijn huidige omvang. ,,Maar ik maak mij zorgen over iets anders”, reageert Lange scherp als hem wordt gevraagd naar de gevolgen van het coronavirus voor zijn werk. ,,Hoe gaat dat nu met dopingcontroles?”, vraagt de atleet zich terecht af. ,,De grenzen zijn gesloten en we zijn sociaal geïsoleerd. Ik ben bang dat dopers nu vrij spel hebben en van deze situatie profiteren. Tijdens het fietsen moest ik daar laatst aan denken, dat de hele competitiesport nu gewoon ongecontroleerd is.”

Motivatie voor Ironman Hawaii
Moeite om gemotiveerd te blijven voor het WK Ironman 2020 heeft Lange absoluut niet. ,,Alles is gericht op deze wedstrijd. Wat er met een sportevenement zoals Ironman Hawaii gaat gebeuren, is momenteel nog volkomen onzeker. Niet alleen voor de professionals, maar ook voor de Age Groupers die zich dit jaar over de hele wereld moeten kunnen kwalificeren.” Lange houdt ergens rekening met uitstel. ,,In theorie zou Kona de mogelijkheid hebben om de race uit te stellen. Zelfs kerst zou dan een optie zijn.”

‘Ik sta kritisch tegenover een format als de Collins Cup’ 
De Professional Triathletes Organisation (PTO) maakte eerder ook al bekend dat zij genoodzaakt zijn hun nieuwe A-wedstrijd – de Collins Cup – uit te stellen tot volgend jaar. Ter compensatie steekt de organisatie professionele triatleten een extra hart onder de riem in deze moeilijke tijd door de end-of-the-year bonus te verhogen tot 2,5 miljoen dollar en deze direct te betalen. Daar profiteren maar liefst 200 atleten van en dan met name de top tien. ,,Dit gaat absoluut de goede kant op”, reageert Lange, die zelf door een teleurstellend seizoen in 2019 niet in de top vijftig voorkomt bij de mannen. ,,Aan de andere kant sta ik kritisch tegenover een format zoals de nieuwe Collins Cup. De organisator trekt met veel geld atleten aan, maar het moet beter verdeeld worden. Door mijn wisselvallige seizoen in 2019 loop ik ver achter op de ranglijst. Over het algemeen heeft een professional uit de tweede of derde rij daardoor geen kans om hiervan te profiteren. Het is dus geen solidariteitsbenadering om de triathlon naar voren te halen”, vindt de Duitser.

Oneerlijke verdeling
Daarbij benadrukt hij dat het wel goed is om te zien hoe PTO het voortouw neemt in het financieel ondersteunen van atleten. ,,De coronacrisis creëert voor veel atleten een lastig vraagstuk: hoe gaan we de komende weken en maanden alles financieren als er geen inkomsten gegenereerd worden uit wedstrijden. Ondanks de maatregel die de PTO treft, vraag ik mij af of de verdeling zoals deze nu is de reële economische behoefte weerspiegelt.”

‘De huidige crisis zal voor sommigen een bedreiging vormen’ 
De topposities in de ranglijst – Jan Frodeno en Daniela Ryf – zullen nog altijd 100.000 dollar ontvangen, de atleten op plaats 21-50 een verhoogd bedrag van 8000 dollar en plaats 51-100 5000 dollar. ,,Naar mijn mening is het in deze tijd belangrijk om degenen die dat het hardst nodig hebben, financieel te ondersteunen. In deze sport is het meestal zo dat de eersten op de ranglijst minder financiële problemen hebben dan opkomende atleten. Door mijn succes, prijzengeld en sponsorinkomsten van de afgelopen jaren kan ik deze klap incasseren, ook zonder deelname aan races de komende maanden. Die situatie is echter anders voor de meeste pro triatleten en de huidige crisis zal voor sommigen van hen een existentiële bedreiging vormen”, aldus Lange.

Schenking
,,Eigenlijk zouden de sporters die het financieel minder goed hebben het meeste profijt moeten hebben van een sportbond”, vindt hij. ,,Door mijn sportief verknipte seizoen in 2019 sta ik momenteel niet in de top vijftig. Desondanks ontvang ik een bijdrage van de PTO. Dit bedrag ga ik volledig schenken aan een non-profitorganisatie die onderzoek doet naar de bestrijding van het coronavirus.”