Het begon allemaal met één marathon; een soort bucketlist dingetje, maar die bucketlist werd steeds langer voor Patrick van den Aker, die na een dubbele hernia begon met wandelen, maar zijn tempo steeds iets verder opvoerde. Niet alleen dat tempo kwam hoger te liggen, ook de afstand werd steeds langer en Van den Aker breidt zijn trainingen ondertussen zelfs uit met fietsen en zwemmen. Dat is wel nodig ook, want er staat binnenkort een halve triathlon op het programma. Dankzij zijn passie voor hardlopen ontdekte Van den Aker KiKa Extreme. Na enkele marathons voor het goede doel gelopen te hebben, stoomt hij zich nu klaar voor Ironman 70.3 Westfriesland. “De voorbereiding gaat goed en ik heb het gevoel dat het gaat lukken, maar een marathonschema voor mezelf maken en volgen is één ding, maar datzelfde voor triathlon doen, is helemaal nieuw.” 

Big Five Marathon voor Run for KiKa Marathon

De uitdaging zat hem vooral in zijn blessuregevoeligheid, vertelt Van den Aker. “Zwemmen en lopen deed ik al, maar ik moest nu ook nog erbij fietsen en blessurevrij blijven. Dat is vorig jaar niet helemaal gelukt en nu loop ik de week voor de wedstrijd nog een marathon, dus dat is wel even puzzelen.” Van den Aker kijkt namelijk niet alleen uit naar een triathlon voor KiKa Extreme, een week eerder loopt hij – voor Run for KiKa Marathon – de Big Five marathon in Zuid-Afrika. “Die marathon loop je in een Game Reserve en dan zie je de wilde dieren gewoon lopen. Mocht het gevaarlijk worden, moet je de bus in. In 2019 is het gebeurd dat er na 40 kilometer een kudde olifanten stond; toen moesten lopers dus van het parcours af.” Maar, stelt Van den Aker ons gerust: “Ze zorgen wel dat de leeuwen net gegeten hebben.” 

‘Ik vind het traject net zo leuk als het evenement zelf’

Het is een iconische, maar pittige marathon met veel hoogtemeters. Een week later een halve triathlon doen klinkt dus niet per se ideaal, maar door de verschuiving van wedstrijden wegens corona liet de planning even niet anders toe, vertelt Van den Aker. “Ik heb deze week wel mijn lange duurloop kunnen doen en ik ga nog lang fietsen. Ik heb er even goed over nagedacht en een plan gemaakt. Aankomend weekend wil ik alle drie de onderdelen en afstanden van de halve triathlon doen. Zaterdag fietsen en dan zondag zwemmen en lopen. Ik vind het leuk om zelf uit te zoeken hoe ik het goed kan doen. Dat heb ik bij een marathon ook gedaan en daar heb ik veel van geleerd. Nu met triathlon ga ik het meemaken. Ik vind eigenlijk het traject naar een wedstrijd toe net zo leuk als het evenement zelf. Ik geniet van het trainen; zowel een stuk fietsen als het doen van intervallen vind ik leuk.” 

Boston Marathon

Ervaring met marathons heeft Van den Aker gelukkig genoeg, dus wat dat betreft moet de halve marathon in een triathlon wel goed komen. De atleet volbracht al vier van de zogeheten World Marathon Majors: Chicago, Londen, New York en Berlijn. Alleen Tokyo, die steeds uitgesteld werd door het coronavirus, en Boston heeft Van den Aker nog in het verschiet. Die laatste – Boston – komt hij echter niet zomaar binnen, maar Van den Aker is als één van de grootste fondsenwervers voor KiKa goed op weg voor een startbewijs.

Teller op 80.000 euro voor KiKa Extreme

Dit jaar zal de totale teller voor KiKa al op 80.000 euro komen te staan en volgend jaar verwacht Van den Aker zelfs de 100.000 euro te passeren. Aangezien hij zoveel geld inzamelt voor KiKa, komt Van den Aker dan in aanmerking om de Boston marathon te starten. “Ik begon eerlijk gezegd ooit een beetje uit eigen belang voor KiKa te racen.” Om de marathon van New York te mogen racen, zamelde Van den Aker geld in, maar dat ging een stuk beter dan hij had durven hopen. “Ik had al snel de nodige 6000 euro opgehaald, maar dat werd later zelfs 10.000 euro. Toen ik later via KiKa in aanraking kwam met mensen die kinderkanker van dichtbij hebben meegemaakt, raakte dat me zo erg dat ik bij KiKa ben blijven hangen.” 

‘Ik legde de lat steeds hoger’

“Ik heb toen qua sponsoring al veel zaadjes gepland, die later in boei kwamen”, legt Van den Aker uit. “Ik legde de lat steeds hoger qua wat ik wilde bereiken, op het gebied van sponsoring en op sportief vlak.” Dat het werven van donaties zo goed ging, had Van den Aker te danken aan zijn goede aanpak: “Ik ben al snel in de ondernemershoek terecht gekomen. Eerst ging het via collega’s, vrienden en kennissen, maar ik dacht; ‘dat kan ik niet ieder jaar zo gaan doen’.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Van den Aker tijdens de marathon van Berlijn. (Foto: Aangeleverd)

‘Per box gaat 25 eurocent naar KiKa Extreme’

In plaats van rondvragen in zijn eigen kring, legde Van den Aker goede contacten met bedrijven. “Het begon met sponsoren in Boxel. Toen had ik de 26 club, voor de 26 mijl van een marathon. Ondertussen zijn dat al 42 ondernemers. Ze kunnen kiezen uit verschillende pakketten en ik doe er altijd iets voor terug om de ondernemers onder de aandacht te brengen.” Zo kwam Van den Aker ook op het idee om met Eetwinkel cafetaria’s samen te werken. “Zij verkopen drie jaar lang kinderboxen (een kindermenu, red.) en per box gaat 25 eurocent naar KiKa. Er vliegen tienduizenden boxen per jaar de toonbank over”, vertelt Van den Aker. 

‘Ooit wil ik wel eens een hele doen’

Nog twee maanden en dan debuteert Van den Aker op de triathlon tijdens Ironman 70.3 Westfriesland. Dat zal geen eenmalig uitstapje zijn, verwacht hij. “Het begon te kriebelen nadat ik in oktober 2019 de marathon van Chicago had gelopen. Dat was mijn zesde marathon en voor mijn gevoel was het eigenlijk nog iets te makkelijk. Ik kreeg het gevoel dat marathons lopen wel was gelukt en dat ik nu meer wilde. Toen dacht ik eerst aan een langere marathon, zoals de Two Oceans Marathon (56 kilometer, red.), maar ik zwom al en op mijn werk doen ze regelmatig aan Alpe d’Huzes mee, en dat wilde ik ook nog wel eens doen. Toen ik daar een racefiets voor kocht, begon ik aan triathlon te denken.” En ondertussen heeft Van den Aker stiekem een grote droom: “Ooit wil ik wel eens een hele doen. Dat lijkt me heel gaaf. Ik ben benieuwd of ik na de halve de stap durf te maken naar de hele.” 

Meer informatie of aanmelden voor KiKa Extreme

Alle informatie over KiKa Extreme en eventueel aanmelden kan via deze pagina. Net als de afgelopen seizoenen volgt 3athlon.nl ook in 2022 alle KiKa Extreme-deelnemers en dus zul je het aankomende seizoen weer regelmatig artikels en interviews op beeld voorbij zien komen. Zo kijken we met de atleten vooruit naar hun wedstrijden en doen we natuurlijk ook verslag van die dagen zelf.