Al vier topfavorieten hebben zich afgemeld – Jan Frodeno, Lucy Charles, Patrick Lange, Joe Skipper en Javier Gomez – maar het zou wel eens zo kunnen zijn dat het daar nog niet bij blijft, want ondertussen blijkt dat ook de Noorse kanshebbers zo hun obstakels hadden. Zowel Gustav Iden als Kristian Blummenfelt blijkt geveld te zijn door een verkoudheid, zo vertelt hun hoofdcoach – de Noorse Olav Aleksander Bu – aan Tri247: “Bijna iedereen hier in het kamp is aan het herstellen van een verkoudheid.”

In het geval van Iden, lijkt het erop dat hij nog net op tijd hersteld zal zijn. De huidig Wereldkampioen Ironman 70.3 werd ziek tijdens zijn hoogtestage in de Sierra Nevada, juist in de periode dat er veel belangrijke trainingen op het programma stonden, vertelt Aleksander Bu. Al had het een impact op zijn voorbereiding, kon Iden relatief snel zijn trainingen hervatten. “Voor hem was de impact niet heel erg groot. Ik zou zeggen dat hij daarna nog wel even moeite had, maar hij lijkt nu weer bijna 100 procent te zijn. Ik zou zeggen dat hij nu 90 procent is.”

Voor Ironman wereldrecordhouder en Olympisch Kampioen Blummenfelt is dat anders. Hij werd op een later moment ziek. Een slechte timing, vertelt de Noorse coach: “Kristian kreeg het op een slechter moment dan Gustav; hij werd net voordat hij in St. George aan kwam ziek. Hij had even volledige rust nodig door het hoesten.” Gisteren kon Blummenfelt voor het eerst weer normaal trainen. “Hij heeft een groot deel van de specialisatie gemist”, aldus Aleksander Bu.

“Natuurlijk hebben de twee atleten wat tijd verloren, maar ze zijn sterk en het is wat het is”, sluit de coach af.