Toen Gustav Iden het WK Ironman 70.3 in Nice (2019, red.) won, was dat voor veel mensen een verrassing. De Noor genoot toen nog niet zo veel bekendheid, in ieder geval niet op de Middle Distance, maar inmiddels is dat flink veranderd. Zojuist liet hij zien dat dat geheel terecht is, want met grote overmacht won hij zojuist het WK 70.3 in St. George en daarmee prolongeerde hij dus zijn wereldtitel.

Na de 1.9 kilometer zwemmen had Iden overigens nog een achterstand van 1:05 minuut op de snelste zwemmer van de dag, Ben Kanute, die 23:48 minuut over het zwemmen deed. Veel favorieten volgden kort op Kanute, zoals bijvoorbeeld Sam Appleton, Daniel Baekkegard, Kristian Blummenfelt (die op de fiets lek zou rijden en daarmee een topklassering uit het oog verloor) en Frederic Funk. Iden begon zijn fietsonderdeel als zeventiende.

Lang had hij echter niet nodig om naar voren te rijden, want na 20 kilometer op de fiets was hij al aangesloten bij de kopgroep van dat moment; een groep van tien man. Lang bleef deze groep, waar verschillende powerbikers in reden, samen rijden, maar na ongeveer vijftig kilometer werden daar ook de eerste verschillen gemaakt en moesten een aantal mannen lossen. Na 68 kilometer had Iden alleen nog Funk en Ditlev in zijn wiel, maar ook zij moesten vanaf dat punt snel tijd toegeven.

Iden kwam uiteindelijk met een fietstijd van 1:58:59 uur – zeer indrukwekkend op het prachtige, maar met veel klimwerk zware fietsparcours – terug in de wisselzone en had toen een voorsprong van 44 seconden op Ditlev. Daarachter volgde Funk op 1:50 minuut en vervolgens volgde een groepje met verschillende favorieten op drie minuten.

Tijdens de run zag Iden zijn voorsprong al snel groter worden, ook toen de hemel openbrak en het prachtige weer plaatsmaakte voor keiharde regen en hier en daar zelfs onweer. Het deerde de Noor niet, die ogenschijnlijk onvermoeid doorliep en de Wereldtitel al bijna kon ruiken. Ondertussen was het van achteren de Amerikaanse Sam Long die héél sterk liep en – halverwege – met een achterstand van 3:24 minuut als tweede doorkwam. Ditlev zakte, zoals wel vaker, weg tijdens de run en zo was het zijn landgenoot Baekkegard die halverwege als derde passeerde.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Er stond geen maat op Iden, die ogenschijnlijk onvermoeibaar doorging. (Foto: 3athlon.nl)

Geheel volgens verwachting kwam de voorsprong van Iden in de laatste kilometers niet meer in gevaar. Sterker nog; de Noor wist zelfs verder uit te lopen en toen hij finishte in een tijd van 3:37:13, had hij een voorsprong van 3:56 minuut op Sam Long, die dus knap tweede werd in een tijd van 3:41:09. Baekkegard werd derde in een tijd van 3:42:24.

Hier lees je het verslag van de vrouwenrace.