Ze wilde zo graag een Ironman-wereldtitel, maar een aantal keer lukte het nét niet en greep ze naast het goud. Tot vandaag dan, want Lucy Charles was zojuist in St. George een maatje te groot voor al haar concurrentes, ging van start tot finish aan de leiding en pakte zo de felbegeerde wereldtitel Ironman 70.3.

Zoals verwacht was het Charles die het veld al meteen aanvoerde tijdens het zwemmen en daar ook een gat sloeg: na 24:36 minuut kwam ze terug uit het water met een voorsprong van anderhalve minuut op haar eerste achtervolgsters, waaronder onder andere Holly Lawrence en Taylor Knibb. Andere favorieten, zoals bijvoorbeeld Ellie Salthouse en Daniela Ryf, volgden op 2:30 minuut.

Tijdens het fietsen, een behoorlijk zwaar parcours waarin veel geklommen en gedaald werd, wist Charles haar voorsprong eigenlijk alleen maar uit te breiden. Daniela Ryf reed ondertussen naar een derde plaats, maar slaagde er niet in om dichterbij de Britse te komen. Uiteindelijk wisselde Charles met een voorsprong van 4:50 minuut op Knibb en Ryf volgde 1:10 minuut later, dus zes minuten na de koploopster.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Charles breidt haar voorsprong tijdens het fietsen uit. (Foto: 3athlon.nl)

Ook het loodzware loopparcours, opnieuw met veel heuvels én onderweg ook nog een keiharde regenbui, kon Charles niet weerhouden van een hoog tempo en haar drang om te winnen. Haar voorsprong kwam nergens in gevaar. Iemand die wel door het ijs zakte, was Ryf, want zij kwam in de laatste kilometers stil te staan en verloor zo haar podiumplaats. Uiteindelijk finishte Charles na 4:00:20 uur. Ook Taylor Knibb gaf nog een positie weg, want in de laatste kilometers zag ze een ongekend sterk lopende Jeanni Metzler voorbij komen; zij werd tweede in een tijd van 4:08:39. Elf seconden later werd Knibb derde.

Hier lees je het verslag van de mannenrace.

Eerder dit jaar won Lucy Charles al het EK Ironman 70.3.

Charles bleek onnavolgbaar. (Foto: 3athlon.nl)