Van jonge debutanten mag je logischerwijs niet zoveel verwachten, zeker niet als er op WTCS-niveau wordt geracet. Dat bleek vandaag dan ook, toen zowel Youri Keulen (44e), Jesse Cuijpers (45e) als Gjalt Panjer (47e) bij de laatste vijf atleten finishten. Daarbij gaven ze allemaal meer dan vijf minuten toe op de Duitse winnaar Tim Hellwig. Mitch Kolkman beleefde een beter debuut; hij werd 37e en kwam knap binnen twee minuten van de winnaar binnen. De oudere en meer ervaren Donald Hillebregt zat net voor Kolkman en werd 35e.

Bij de WTCS Hamburg legden alle atleten 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen af. Hellwig deed dat dus het snelste en kwam over de finish in een tijd van 53:08 minuut. Veel speling had hij niet, want zowel Paul Georgenthum en Léo Bergere, beiden Frans en respectievelijk tweede en derde, kwamen één seconde later binnen om daarmee het podium compleet te maken.

Vervolgens was het 1:49 minuut wachten op Hillebregt, die dus als 35e van de 48 atleten over de streep kwam. Kolkman gaf 1:52 minuut toe op de winnaar en bleef dicht in de buurt van Hillebregt.

De overige debutanten gaven meer tijd toe: Keulen 5:09 minuut, Cuijpers 5:17 minuut en Panjer 6:11 minuut.

In aanloop naar WTCS Hamburg spraken we al met Kolkman over zijn verwachtingen.