Imogen Simmonds mag een mooie overwinning op haar palmares bijschrijven: zojuist won de Zwitserse Ironman 70.3 Aix-en-Provence. De basis voor die overwinning werd gelegd tijdens het fietsen, maar ook tijdens het lopen hoefde de Zwitserse eigenlijk niet bang meer te zijn om de overwinning uit handen te geven. Ze won de wedstrijd na 4:22:05.

De wedstrijd begon meteen al goed voor Simmonds, die na 25:34 minuut in de voeten van de Britse Fenella Langridge uit het water kwam en daarmee bij de snelste twee dames behoorde. Op de fiets reed Simmonds al snel weg bij Langridge en na dertig kilometer had ze al een voorsprong van 1:25 minuut.

Terwijl Langridge snel tijd en posities verloor, zag Simmonds ondertussen vooral Kimberley Morrison naar voren oprukken, maar dichter dan een halve minuut naderde zij niet. Toen Simmonds haar fiets in de wisselzone terughing om zich op te maken voor de halve marathon, had ze nog 33 seconden voorsprong op Morrison.

Vanaf dat moment had Simmonds het begrepen; het tempo moest nog iets omhoog om de overwinning veilig te stellen en zo kwam het dan ook dat ze in de eerste kilometers haar voorsprong alweer wist uit te breiden tot meer dan twee minuten. Ook daarna groeide haar voorsprong alleen maar, terwijl er achter haar nog werd gestreden om de overige medailles.

Simmonds won de wedstrijd uiteindelijk na 4:22:55. Om het zilver en brons werd uiteindelijk gesprint, want met nog honderd meter te gaan liepen Chloe Lane (AUS) en Lena Berlinger (DUI) zij aan zij. Lane sprintte het snelste en won het zilver in een eindtijd van 4:27:32. Berlinger kwam direct daarna over de streep en pakte het brons.

Mannenrace

In de mannenrace was de winst voor de Fransman Arthur Horseau, die Christophe de Keyser (BEL) en Maurice Clavel (DUI) voorbleef. Na het zwemmen had Horseau nog een achterstand van 2:43 minuut, toen hij als negende uit het water kwam. Op de fiets begon hij snel tijd goed te maken, maar pas na ongeveer 65 kilometer kwam hij ook daadwerkelijk aan de leiding te fietsen. Niet solo overigens, want ook toen Horseau in T2 terugkwam, had hij zijn landgenoten Thibault-Lopez en Jacobi nog in zijn wiel. Tijdens het lopen veranderde dat echter, sloeg hij vrijwel direct een gaatje en zo kon hij uiteindelijk naar de overwinning lopen; hij won de race in een tijd van 3:55:06. Achter Horseau veranderde er nog wel het een en ander en zo werden De Keyser (+1:12 minuut) en Clavel (+3:51) dus tweede en derde.