“Ik wilde het heel graag… dus als het dan ook lukt, is dat heel mooi”, spreekt Mitch Kolkman enigszins nuchter over de Nederlandse titel die hij iets meer dan een week geleden in Leiderdorp binnensleepte bij de junioren. Het is niet die titel die de doorslag geeft, maar vooral de sterke opmars die Kolkman dit jaar maakt, die ervoor zorgt dat hij op 18 september in actie zal komen tussen de grote mannen in Hamburg; hij staat namelijk op de startlijst van de World Triathlon Championship Series in Hamburg. We spreken hem over deze prachtige kans en zijn NK-titel. 

Kolkman had zijn zinnen dus op de NK-titel gezet, maar het moest nog wel waargemaakt worden in Leiderdorp. Tijdens het lopen lagen maar liefst vijf junioren nog goed in de mix voor het goud: “Vooraf waren er vijf, misschien zes jongens die kans maakten en ik rekende mezelf daar wel bij. Toen we op de fiets zaten, waren er nog vier andere junioren bij ons groepje, dus dan hou je vooral met hen rekening. Met lopen heb ik eerst iets behouden gelopen en daarna kon ik de koppositie pakken bij de junioren, maar niet bij de elite.” Na het zwemmen waren het – naast de elite mannen – Jesse Cuijpers, Hugo Jan Bosscher, Gjalt Panjer en Dorian Horsten die een positie in de kopgroep genoten en dus de strijd met Kolkman aangingen om de rood-wit-blauwe jersey. Dankzij een looptijd van 15:05 minuut over vijf kilometer was het uiteindelijk dus Kolkman die als eerste over de streep kwam. 

‘Ik denk dat ik vooral daarin stappen heb gemaakt’

Sinds een aantal maanden traint Kolkman samen met onder andere Panjer en Cuijpers bij het Nationaal Triathlon Trainingscentrum (NTC) in Sittard. “Ik ben niet per se heel anders gaan trainen”, zegt Kolkman daarover. “In de basis zijn dingen wel hetzelfde gebleven, maar ik ben wel meer gaan trainen, dus ik denk dat ik daarin vooral veel stappen heb gemaakt. En ik deed thuis nooit echt krachttraining; nu doe ik dat twee keer in de week, vooral voor de mobiliteit en om blessures te voorkomen.” 

‘Ik liep wat te kampen met steken tijdens het lopen’

Kolkman haalt er veel motivatie uit, legt hij uit: “Er zijn nu zeven à acht jongens die me iedere dag uitdagen. Ik wist van mezelf al dat ik hard zwom, maar zelfs dat ben ik nog harder gaan doen. Dat ik met fietsen en lopen ook sterker was geworden, wist ik zelf wel, maar dat was er dit jaar nog niet echt uitgekomen, want ik liep wat te kampen met steken tijdens het lopen.” Dat probleem is ondertussen opgelost: “Na het EK ben ik er goed mee aan de slag gegaan en dat heeft zich wel uitbetaald, dus dat is mooi. Het is een stukje ademhaling oefenen, om technisch goed te ademen, maar ook de houding op de fiets is via een bikefit iets aangepast, waardoor ik er minder last van heb.” 

Tekst gaat verder onder afbeelding

Kolkman op het podium als de nieuwe Nederlands Kampioen in Leiderdorp. (Foto: Aangeleverd)

WTCS Hamburg

Dat hij tussen de junioren in Nederland bij de top hoort, liet hij dit weekend al zien, maar op 18 september zal hij zich meten met de internationale top tijdens WTCS Hamburg. Dat is wel even wat anders, weet Kolkman: “Dat is heel gaaf. Het is misschien wel één of twee niveaus te hoog nu, maar het is ook vooral voor de ervaring. Het is wel een voordeel dat ik hard zwem, maar iedereen daar zwemt natuurlijk hard.” Deze kans kwam als een mooie verrassing op Kolkman’s pad: “Het kwam ter sprake met de coach, en als iemand vraagt of je de WTCS Hamburg wil starten, dan zeg je natuurlijk ‘ja’. Dat was stap één, maar ik moest nog wel op de startlijst zien te komen. Ik ben uiteindelijk via een ‘name change’ binnengekomen.” 

‘Het beste als ik er een beetje blanco in ga’

Aangezien Kolkman nooit eerder op dit niveau heeft geracet, weet hij ook niet wat hij er van mag verwachten. “Je verwacht altijd wel iets, maar ik denk dat het het beste is als ik er een beetje blanco in ga, want dit gaat zo anders zijn dan ik gewend ben. Vanaf het moment dat ik in het water lig ga ik in ieder geval proberen om bij een groepje op de fiets te komen en dan proberen daarbij te blijven. Met lopen zie ik het dan wel. Ik ben al meer dan tevreden als ik in een groepje het water uit kom en op de fiets bij kan blijven.” Het zal sowieso een prachtig weekend worden voor Kolkman, want hij viert dat weekend zijn negentiende verjaardag. 

Bled en Bermuda

Hamburg is niet de enige race die nog op zijn programma staat dit seizoen, want Kolkman zal ook deelnemen aan de Europe Triathlon Junior Cup in Bled én hij hoopt zich te plaatsen voor het WK Junioren in Bermuda. Dat vindt plaats op 15 oktober.