Je kunt honderden topsporters volgen op Strava, die allemaal hun trainingen (en daarmee veel van hun statistieken) delen met de buitenwereld. Toch is het op dit moment geen van die topsporters die het populairst is op Strava, maar ‘Duif Mathieu’: de eerste duif ter wereld met een Strava-account.

Mathieu, een postduif die grote afstanden over Nederland en België – in hoge tempo’s – aflegt, is dus te volgen via zijn eigen account, aangemaakt door zijn eigenaar Tijs van der Hulst, en heeft inmiddels 3200 volgers. Dagelijks komen daar honderden volgers bij. Van der Hulst heeft overigens niet alleen Mathieu, maar ook drie andere duiven in zijn achtertuin in Warmond, waar hij wekelijks wedstrijden mee doet. “Daarbij gaat het erom welke duif als eerste thuiskomt. Als duivenmelker zie je het moment dat jouw vogel bij zijn hok arriveert. Maar wat ik jammer vind, is dat je niets weet over de tocht die de duif heeft afgelegd”, vertelt hij aan EditieNL.

Een GPS-ring zorgt er nu dus voor dat die tochten wel te volgen zijn en dat levert Tijs meteen interessante info op. Zo blijkt uit alle gegevens dat Mathieu het liefst niet over water vliegt. “Daar zal ik hem meer op gaan trainen”, aldus eigenaar Tijs.

De grote populariteit van duif Mathieu ontging ook de satirische website De Speld niet.