Hij was op papier waarschijnlijk de grootste favoriet – zeker na de vierde plek die hij met het Nederlandse Mixed Relay team pakte tijdens de Olympische Spelen in Tokyo – en tijdens het lopen sloeg hij uiteindelijk toe: Jorik van Egdom won zojuist het Nederlands Kampioenschap Sprint. Voor de atleet uit Veenendaal betekent dat de dubbel, want een paar weken terug won hij ook het NK OD in Rotterdam.

De ambities van titelverdediger Donald Hillebregt waren in ieder geval meteen duidelijk, toen hij – die in 2019 in een rechtstreeks duel Marco van der Stel de baas was – het zwemonderdeel aanvoerde en na 9:33 minuut als eerste uit het water kwam. Het dichtst werd hij gevolgd door Mitch Kolkman, Gjalt Panjer, Dorian Horsten en Hidde Mollee, allemaal jonge atleten die lieten zien het zwemniveau aardig aan te kunnen. Van Egdom verloor, zoals wel vaker overigens en dus was er niet direct een spreekwoordelijke man overboord, 40 seconden tijdens het zwemonderdeel.

Na zes kilometer op de fiets was er een kopgroepje met negen mannen ontstaan: naast Hillebregt, Panjer, Kolkman en Horsten zaten ook Menno Koolhaas, Victor Goené, Mohamad Maso, Jesse Cuijpers en Hugo Jan Bosscher van voren. Hun voorsprong was overigens niet groot, want ongeveer vijftien seconden daarachter vormde zich een groepje met Niels van Lanen, Jorik van Egdom, Lars van der Knaap en Joey van ‘t Verlaat. Misschien wel de grootste afwezige vooraan de wedstrijd was op dit moment Youri Keulen, die in een derde groepje reed en een kleine minuut achterstand had.

Na dertien kilometer waren de eerste twee groepen samengevoegd en dus ontstond er een kopgroep van dertien man en het was deze kopgroep die in vrijwel dezelfde samenstelling – want Maso moest net voor het einde van het fietsonderdeel lossen – aan de afsluitende vijf kilometer hardlopen begon. Op dat moment was de voorsprong op de achtervolgers al opgelopen tot bijna twee minuten.

Tijdens het lopen was het Van Egdom die duidelijk de beste benen had en vanaf de eerste meters wegliep bij zijn directe concurrenten. Daar veranderde gedurende de vijf kilometer run helemaal niks aan en zo pakte Van Egdom de titel dan ook na 53:25 minuut. Daarachter was het Donald Hillebregt die zijn titel verloor, maar wel naar huis ging met het zilver. Hij gaf 23 seconden toe op Van Egdom. Menno Koolhaas werd derde, zes seconden achter Hillebregt en dus iets minder dan een halve minuut achter Van Egdom.

Uitslagen per categorie:

NK Elite

 1. Jorik van Egdom 53:25
 2. Donald Hillebregt 53:48
 3. Menno Koolhaas 53:54

NK U23

 1. Joey van ‘t Verlaat 53:57
 2. Lars van der Knaap 54:13
 3. Dorian Horsten 54:59

NK Junioren

 1. Mitch Kolkman 53:57
 2. Niels van Lanen 54:44
 3. Gjalt Panjer 55:21

NK Jeugd Jongens:

 1. Senna Plasschaert 32:58
 2. Ties Geraedts 33:56
 3. Julian Ariesen 35:29

Een verslag van de vrouwenrace vind je hier.