Cameron Wurf trok zojuist aan het langste eind tijdens Ironman Kopenhagen. Dat de Australiër kon fietsen wisten we al, maar met de marathon die Wurf vandaag liep, liet hij zien dat ook het laatste onderdeel wel goed zit. De Canadese Lionel Sanders zette alles op alles om Wurf nog terug in het vizier te krijgen tijdens het lopen, maar zijn achterstand bleek toch te groot om Wurf nog bij te benen. Met een nieuw parcoursrecord – 7:46:06 – was het Wurf die de winst binnensleepte. Sanders passeerde de streep als tweede (+3:18) en de derde plek ging naar de Finse Henrik Goesch, die overigens ook een waanzinnige marathon liep tijdens zijn Long Distance debuut (+6:04).

Wojt ruim op kop na zwemmen

Het was geen grote verrassing om voormalig topzwemmer Lukusz Wojt als snelste door het water te zien gaan. Na 43:57 minuut klom de Duitser met bijna twee minuten voorsprong als eerste aan wal. Daarachter volgde een ‘groep’ met zo’n zes atleten die allemaal binnen de 2:20 minuut achter deze kopman hun fiets bereikten. Onder andere de Zweedse Jesper Svensson zat daarbij. Sanders miste de boot, zoals vaker bij het zwemmen, en begon met een achterstand van 5:06 minuut als vijftiende aan het fietsen. Voor hem zat nog een groepje van vijf man, die volgens Talbot Cox een deel van het zwemparcours zouden hebben afgesneden, onder hen Yvan Jarrige, die uiteindelijk vierde werd. Voor alsnog heeft Ironman het voorval niet bevestigd.

Wurf slaat toe in het zadel

Ruim 100 kilometer lukte het Wojt om de koppositie vast te houden, voordat Wurf aan hem voorbij kwam gevlogen. Terwijl Wurf, Wojt en Svensson in deze volgorde op een eerste tot derde plaats reden tijdens het fietsen, zocht een grote groep atleten elkaar daarachter op. Op ruim vijf minuten van de kop – halverwege het fietsen – reden elf man samen. Wurf wist in de laatste 80 kilometer zes minuten bij zijn snelste achtervolger – nog altijd Wojt – vandaan te rijden. De Australiër klokte een indrukwekkende tijd van 4:02:19 uur over 180 kilometer.

Overigens werd er sowieso hard gereden vandaag. De groep klokte gemiddeld een tijd tussen de 4:12 en 4:13 uur. Svensson wisselde nog altijd eenzaam op een derde plek na het lopen (+7:02). Hij zat daarmee nog anderhalve minuut voor de ondertussen wat uitgedunde groep.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wurf in de laatste kilometers van het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)]

Svensson en Sanders jagen op Wurf

Tijdens de marathon werd de jacht op Wurf ingezet. Vooral Svensson en Sanders – die uiteindelijk in de groep was komen te rijden – baanden zich snel een weg naar voren. Dat terwijl Wojt uit de top drie wegzakte. Met een halve marathon achter de rug was er nog 2:51 minuut overgebleven van de voorsprong die Wurf had na het fietsen. Svensson was er op gebrand Wurf te pakken en even leek hij dat ook te gaan doen. Sanders had het tempo er goed in zitten. Hij liep op dit punt op een derde plek met een achterstand van 4:50 minuut tot Wurf.

Svensson stort in, Sanders schuift op

Terwijl Svensson het in het tweede deel van de marathon zwaar kreeg, leek Wurf zich op kop goed te ‘pacen’ en zo liep hij langzaam maar zeker weer wat verder weg bij de Zweedse atleet. Terwijl Svensson rond het 30-kilometer punt opeens drastisch terugzakte, trapte Sanders het gaspedaal vol in. Daarmee kwam de Canadees op een tweede plek te lopen. Na 33 kilometer lag Wurf nog ‘slechts’ 1:57 minuut voor en zo spande het erom wie van deze twee er met de titel vandoor zou gaan. De Finse Goesch maakte als ‘underdog’ indruk op de marathon door vanaf een dertiende plek na het fietsen (+9:28) in 33 kilometer naar een derde plek toe te lopen (+6:09).

Ondanks de gigantische inhaalslag die Sanders realiseerde, bleek het onvoldoende om Wurf op te rapen. Na 7:47:06 uur en een marathon van 2:49:37 was het dan ook Wurf die zegevierde, Sanders pakte na een marathon van 2:43:50 uur het zilver en Goesch legde beslag op het brons.