Even wilde ze een ‘break’ van racen op internationaal topniveau en dus besloot Rachel Klamer, na haar vierde plaats bij de Olympische Spelen in Tokyo, het WK in Edmonton aan zich voorbij te laten gaan en vandaag te racen bij het NK Sprint in Leiderdorp. Het werd een redelijk eenvoudig dagje voor haar, want zonder al teveel moeite won ze de titel. Bij de dames Junioren was het Robin Dreyling die overall knap tweede werd en daarmee dus goed was voor de nationale titel in haar leeftijdscategorie. Anna Witteveen viel overall buiten het podium, maar werd wel Nederlands Kampioen U23.

Het was Klamer die meteen het snelste zwom en na 10:24 minuut alweer terugkwam van haar 750 meter in het water. Een echt gat had de Olympiër echter niet geslagen en zo ontstond er op de fiets dan ook een kopgroepje van zes. Klamer kreeg onder andere Robin Dreyling, Silke de Wolde, Maaike Vooren, Anna Witteveen en Sonja de Koning mee.

Dat kopgroepje had na 13 kilometer op de fiets een voorsprong van bijna een minuut op de eerste achtervolgsters, een grote groep met zo’n vijftien dames. Toen de kopgroep – nog steeds met zes dames bij elkaar – na 41:10 minuut begon aan de laatste vijf kilometer hardlopen, had de achtervolgende groep al een iets grotere achterstand: net meer dan een minuut.

Uit de wisselzone was het niet geheel verrassend Klamer die als eerste vertrok en daarmee leek ze alvast een basis te leggen voor haar overwinning. In de eerste van vier looprondes pakte ze een minimale voorsprong van zes seconden op De Koning, die dus als tweede doorkwam, en twaalf seconden op Dreyling, die als derde begon aan de tweede van drie looprondes. De Wolde en Witteveen zaten daar weer kort achter, terwijl Vooren meer moeite had met het looptempo en al een kleine minuut verloor.

In de rondes daarna breidde Klamer haar voorsprong langzaam maar zeker uit en zo kon ze eenvoudig naar de overwinning lopen: 58:46 minuut. Daarachter besliste Dreyling, dankzij een goed looponderdeel, de juniorenstrijd in haar voordeel: 59:23 minuut Zij kwam als tweede over de streep en pakte dus de nationale titel Junioren. Sonja de Koning werd derde overall en tweede junior na 59:47 minuut. Anna Witteveen pakte de nationale titel U23, maar finishte dus wel achter Klamer, Dreyling en De Wolde. Zij werd vierde overall in een tijd van 59:55 minuut.

Uitslagen per categorie

NK Overall:

 1. Rachel Klamer       58:46
 2. Robin Dreyling       59:23
 3. Sonja de Koning    59:47

NK Junioren:

 1. Robin Dreyling       59:23
 2. Sonja de Koning    59:47
 3. Aniek Mars              1:01:46

NK U23:

 1. Anna Witteveen             59:55
 2. Silke de Wolde               59:58
 3. Marit van den Berg       1:01:26

NK Elite:

 1. Rachel Klamer 58:46
 2. Eva Cornelisse 1:00:53
 3. Rina Zijgers      1:01:57

NK Jeugd Meisjes:

 1. Puck Oudeman 37:38
 2. Daphne Schenk 38:42
 3. Britt van den Hoven 38:47

Een verslag van de mannenrace vind je hier.