Met een voorsprong van ruim negen minuten liet de Canadese Tamara Jewett er gisteren geen twijfel over bestaan: vol overtuiging pakte ze de winst van Ironman 70.3 Timberman. Na 4:13:39 uur tilde de atlete het finishlint op. Ze bleef daarmee onder andere de Australische Mirinda Carfrae (+9:30) en de Amerikaanse Heather Jackson (+12:26) voor, die respectievelijk tweede en derde werden.

Jewett begon haar race met een vierde plek na het zwemmen en 1:46 minuut achterstand tot de snelste dame: de Amerikaanse Ali Brauer. Al had Jewett nog een aantal dames in haar buurt, kwam ze er op de fiets alleen voor te staan. Zowel Jewett, Carfrae als Jackson baande zich in dit tweede onderdeel een weg naar voren, maar genoeg om Brauer in te halen was het niet. Brauer bevond zich bij aanvang van het lopen namelijk nog altijd aan de leiding. Jewett wisselde een klein minuutje later op een tweede plek en Carfrae hing haar fiets slechts enkele seconden later terug in de rekken.

Tijdens het lopen sloeg Jewett toe. Al na twee kilometer raapte ze Brauer op, die overigens niet veel later ook Carfrae aan haar voorbij zag gaan. Na tien kilometer ging Jewett eenzaam op kop en genoot ze een voorsprong van bijna vijf minuten op Carfrae. Op dit punt werd Brauer ingehaald door Jackson en zakte ze naar een plek buiten de top drie. De tweede helft van het lopen veranderde er niets meer aan deze podiumverdeling en zo stormde Jewett overtuigend op de winst af, pakte Carfrae het zilver en sleepte Jackson het brons binnen.