Het was een soort eenmansshow tijdens SKODA CHALLENGEGERAARDSBERGEN: de Belgische Pieter Heemeryck uit België won en lag vanaf de start tot aan de finish aan kop. De vrouwenrace werd gedomineerd door de Canadese Heather Wurtele. Vooraf keek ze al enorm uit naar deze race en nu treedt ze in de voetsporen van haar man Trevor die vorig jaar in Geraardsbergen won.

Eigenlijk was de mannenrace geen spannende. Meteen bij de zwemstart ging Heemeryck aan de leiding en die koppositie gaf hij nergens meer uit handen. Sterker nog: zijn voorsprong werd alleen maar groter. ,,Ik had niet verwacht op deze manier te winnen. Natuurlijk wist ik dat mijn vorm goed is, zeker gezien mijn vierde plaats vorige week bij The Championship, maar nu stonden er ook hele goede mannen aan de start.”

(tekst gaat onder de foto verder)

Heemeryck ging van start tot finish aan de leiding. (Foto: José Hourcade)

Heemeryck gaf alles op de fiets en begon zijn halve marathon met een voorsprong van op dat moment al meer dan vijf minuten. Zijn run ging goed, maar na 18 kilometer moest hij toch even gaan zitten. ,,Ik was vanochtend niet lekker en kon nauwelijks eten. Ik heb deze race op een half broodje gedaan. Na 18 kilometer was ik helemaal leeg. Toen ik een gelletje nam, kon ik gelukkig door voor de laatste drie kilometer.”

Heemeryck finishte uiteindelijk in 3:51:17. Dylan McNeice werd tweede en finishte na 3:57:48. Hij liep lange tijd samen met Evert Scheltinga, maar de Nederlandse triatleet kon na 16 kilometer niet meer volgen. Scheltinga werd uiteindelijk derde in een tijd van 3:58:37.

(tekst gaat onder video verder)

Een andere Nederlander die bij de pro’s aan de start stond, was Tjardo Visser. Voor hem een zeer druk weekend, want gisteren stond hij ook al in Weert aan de start. Visser werd uiteindelijk dertiende en was daar niet helemaal tevreden over.

(tekst gaat onder video verder)

Dominante Heather Wurtele geniet van de Muur van Geraardsbergen

De vrouwenrace werd gedomineerd door de Canadese Heather Wurtele. Na 60 kilometer fietsen nam ze de leiding over van Katrien Verstuyft en vanaf toen zat ze echt lekker in de race. ,,Het parcours is zo zwaar, maar zo leuk. De Muur van Geraardsbergen stond vol met publiek. Wat een sfeer! De eerste keer over de Muur was het verrassend zwaar en kon ik alleen maar denken: ‘moet ik dit nog een keer doen?’ maar de tweede keer had ik veel meer energie. Het was echt leuk.”

Titelverdedigster Tine Deckers stapte na een valpartij op de fiets, net aan de voet van de Muur, uit de race. Dat was overigens al ver achter Wurtele die op dat moment al aan het lopen was. ,,Het was geweldig om hier te racen. Vorige week stond ik aan de start van The Championship dus ik was een beetje bang voor mijn benen. Maar dat geldt voor veel atleten. Het was een hele eerlijke race. Ik heb zo hard mogelijk gefietst om een zo groot mogelijk gat op Katrien te slaan en dat is gelukt. Ik kan de lach vandaag niet meer van mijn gezicht krijgen.”

Uiteindelijk deed Wurtele 4:20:39 over de race. Katrien Verstuyft werd tweede in een tijd van 4:26:09 en Alexanda Tondeur derde in een tijd van 4:26:41.

Wurtele was oppermachtig en won de race. (Foto: José Hourcade)