Zo lang is hij nog geen profatleet, maar toch rijgt Pim van Diemen de ene na de andere goede prestatie aan elkaar. Ook nu weer: hij werd zojuist tiende bij Challenge Gran Canaria, die overigens werd gewonnen door een ontketende Iestyn Harrett.

Het zwemonderdeel in de Atlantische Oceaan zorgde niet meteen voor grote verschillen: althans niet bij de mannen vooraan. Het was de Italiaan Fabian Alejandro die na 23:23 als eerste weer terug op het strand was, direct gevolgd door onder andere Casimir Moine, Luke Pollard, Tom Vaelen, Iestyn Harrett, Ugarte Ramos Mikel, Alex Woodman, Jack Hutchens, Dries Matthys en Kristian Hogenhaug. Voor Van Diemen ging het zwemmen net iets te hard: hij volgde als veertiende terug in T1 en had toen een achterstand van 1:21 minuut.

Op de fiets staken er twee mannen bovenuit: Hogenhaug én Van Diemen. Hogenhaug, de voormalig wereldkampioen Long Distance, een titel die hij uitgerekend in Almere claimde, reed alles en iedereen op een hoop en pakte een voorsprong van bijna anderhalve minuut op zijn eerste achtervolgers. Ondertussen deed Van Diemen ook wat hij moest doen: heel hard fietsen. Dat kan hij dan ook, want op het onderdeel dat hem in principe het beste ligt, maakte hij flink wat posities goed en uiteindelijk keerde hij als achtste terug in T2. Van Diemen werd op dat moment omringd door mannen als Dieter Comhair en Alex Woodman, maar het gaat naar de mannen voor hem was wel een paar minuten.

Tijdens de run handhaafde Hogenhaug, op voorhand ook wel de favoriet, zijn voorsprong aanvankelijk. Toch was het Harrett die, na een paar kilometer, steeds een beetje meer tijd begon goed te maken en na dertien kilometer zelfs langszij ging bij Hogenhaug. Vanaf dat moment was er dus een Britse leider in de wedstrijd. Ondertussen vocht Van Diemen voor positiebehoud; in de eerste kilometers verloor hij meteen een positie en net voorbij de helft van het looponderdeel zakte hij terug naar de tiende plaats.

In de slotfase kraakte Harrett niet meer; ook al werd zijn voorsprong op Hogenhaug niet veel groter, was het meer dan voldoende om de overwinning op te eisen. Dat deed hij in een tijd van 3:44:54. Hogenhaug werd tweede in 3:45:29 en Ramos Mikel derde in 3:46:26. Van Diemen, die de wedstrijd vooral gebruikte als goede voorbereiding op Ironman Lanzarote, werd tiende in 3:53:21. Na afloop gaf hij aan wat last van z’n rug te hebben gehad tijdens het lopen: daar zal hij zich de komende tijd op richten in aanloop naar z’n volgende wedstrijd.

De vrouwenrace werd gewonnen door de Poolse Marta Lagownik (4:15:36). zij versloeg onder andere Rebecca Petra Robisch (4:19:21) en Leonie Konczalla (4:20:26).