Richard Murray is zojuist zevende geworden bij de World Triathlon Cup Wollongong: veel geluk had hij niet met het wedstrijdverloop, maar uiteindelijk streed hij dus wel naar een mooie eindpositie. Ian Pennekamp ging nog even in de aanval op de fiets, maar finishte uiteindelijk als 23e.

Zowel Richard Murray als Ian Pennekamp begonnen aan een prima zwemonderdeel: ze konden niet bij de snelste mannen in het water blijven – Diego Moya noteerde met 8:17 minuut de snelste tijd – maar op slechts 19 seconden achterstand kwamen ze in 21e en 22e positie uit het water.

Die achterstand betekende voor de Nederlanders wel dat ze nét de aansluiting met de kopgroep misten: tien man was vooruit en reed op zo’n tien seconden voorsprong op een grotere achtervolgende groep, met daarin dus ook Pennekamp en Murray. In de eerste kilometers was het echter die kopgroep die de voorsprong langzaam maar zeker met een paar seconden wist te vergroten.

Met nog een paar kilometer op de fiets te gaan, probeerde Pennekamp op indrukwekkende wijze het gat te dichten en ging hij in zijn eentje op avontuur. Een lang leven was dat avontuur helaas niet beschoren, want de Nederlander kwam er al snel achter dat hij in zijn eentje niks kon uithalen tegen de kopgroep en ook niet was opgewassen tegen de tweede groep en dus werd hij al snel weer bijgehaald.

Uiteindelijk begon de kopgroep met 35 seconden voorsprong aan de afsluitende vijf kilometer hardlopen en dus moesten Murray en Pennekamp in de achtervolging. Vooraan was het de Australiër Luke Willian die de wedstrijd in zijn voordeel besliste en ondertussen ging Murray in de jacht op de mannen voor hem. Dat lukte goed, want in de slotfase won hij nog een aantal posities.

Willian won de race in een tijd van 52:52. Jamie Riddle werd tweede op 24 seconden en Diego Moya derde op eveneens 24 seconden. Murray volgde als zevende op 39 seconden achterstand. Pennekamp finishte als 23e op 2:08 minuut.