Je hoort er veel triatleten – en natuurlijk ook andere duursporters – over en je ziet ze al steeds meer om de pols: de Polar Vantage V en de Polar Vantage M zijn inmiddels verkrijgbaar. Beide horloges hebben nagenoeg hetzelfde uiterlijk, maar verschillen wel aanzienlijk in de mogelijkheden. Wij hebben inmiddels twee dagen met beide modellen kunnen stoeien en delen hier onze eerste ervaringen.
Goed om daarbij te vermelden is dat het dus echt om een eerste indruk gaat. Twee dagen testen is natuurlijk veel te kort om een goed, objectief oordeel te kunnen vellen over dergelijke horloges. De uitgebreide review – waarin we veel meer ingaan op de vele mogelijkheden en features – volgt dan ook binnenkort.
De Polar Vantage V is in ieder geval het meest complete horloge van de twee. Met een adviesprijs van 499 euro wordt dit model door Polar op de markt gezet als het ultieme, meest complete GPS- en multisporthorloge. De Vantage M geldt meer als ‘instapmodel’, al zouden we dit volwaardige sporthorloge met haar adviesprijs van 280 euro daar ontzettend mee te kort doen. Later meer over de verschillen tussen beide versies.
Uiterlijk
Het eerste dat je doet als je je nieuwe Polar hebt gekocht, is natuurlijk het uitpakken. En, eerlijk is eerlijk, alleen dat is al een klein feestje. Beide modellen worden geleverd in een mooie, fancy verpakking en geven je meteen het gevoel dat je een prachtig product in handen hebt. De unboxing van beide modellen (de Vantage V zit in de zwarte doos, de Vantage M in de witte), zie je hieronder:
(tekst gaat verder onder video)
En dan de horloges zelf, natuurlijk veel belangrijker dan een leuke verpakking. Allereerst zijn ze rond, heel wat anders dan je gewend bent van de voorganger: Polar V800. Je houdt er van of niet, smaak blijft toch altijd persoonlijk, maar overduidelijk is wel dat Polar heeft gekozen voor een sportief, maar tegelijkertijd chique design. Het grote, scherpe display (dat ook nog eens in kleur is en in het geval van de Vantage V is voorzien van touchscreen), oogt prachtig en ligt perfect op de pols. Ook de band waarmee je het horloge om de pols doet, verdient extra aandacht. Er is gekozen voor zacht, zeer soepel rubber dat ontzettend comfortabel aanvoelt. Zowel tijdens als voor en na het sporten. Het is een genot om dit horloge om de pols te hebben en daar eigenlijk niks van te voelen. Dit horloge staat niet alleen mooi onder je loop- of fietskleding, maar zou zeker ook niet misstaan onder een deftig overhemd of met een avondjurk.
Opvallend genoeg – of eigenlijk is het eerder logisch – zijn de eerste reacties uit onze omgeving lovend. Mensen die niks met sporten (en dus sporthorloges) hebben, maken al snel de opmerking dat we zo’n mooi horloge om hebben. Als ze horen dat het om een sportwatch gaat en ook nog eens zien wat je er allemaal mee kunt, geloven ze het bijna niet. Ze zijn bijna geneigd zelf een Polar aan te schaffen.
(tekst gaat onder foto verder)
Instellen
Ontzettend fijn is het ook dat je de horloges na aanschaf direct kunt gebruiken. Eenmaal uitgepakt kun je hem eenvoudig via Polar Flow synchroniseren (zowel via PC als app), waarbij al je sportprofielen en instellingen van een eventueel eerdere Polar worden overgezet. Op papier zou je dus nagenoeg niks hoeven in te stellen en kun je binnen een paar minuten aan de slag met je eerste training. Uiteraard stel je natuurlijk wel weer even je basisgegevens in zoals geslacht, lengte, gewicht, het aantal trainingsuren dat je gemiddeld maakt en je activiteitsdoel. Het zijn korte handelingen die je binnen een mum van tijd hebt voltooid. Ook als je instellingen wilt wijzigen, kan een kind de was doen.
Verschillen en mogelijkheden
We kunnen het hebben over de tientallen mogelijkheden die de Polar Vantage M en Polar Vantage V je bieden. Over het feit dat de Polar Vantage V nu ook je loopvermogen aan de hand van wattages weergeeft en je hartslag via de pols wordt geregistreerd. Dat je het horloge in de nacht kunt omhouden zodat je een uitgebreide analyse krijgt van je slaappatroon. En dat de Vantage V zeker meer mogelijkheden heeft dan de Vantage M, maar dat zeker ook die laatste een meer dan compleet horloge is voor zowel de beginnende als meer ervaren triatleet. Maar daar komen we later, in onze review, op terug. Hier vind je in ieder geval alvast de verschillen tussen beide modellen.
Ervaringen aan de hand van eerste trainingen
Inmiddels hebben we de eerste trainingen met de Polar Vantage V volbracht. En de eerste indruk is meer dan goed. Ondanks de haast eindeloze mogelijkheden die je zowel op het horloge zelf als via het bijgeleverde Polar Flow (PC en app) krijgt, werkt alles zeer intuïtief.
-GPS
Na meerdere tests hebben we het idee dat de GPS van de Vantage V sneller werkt dan die van zijn voorganger (V800). Het scheelt niet veel, ook de V800 maakte razendsnel verbinding, maar iedere seconde die je minder lang hoeft te wachten om te kunnen starten met je training, is mooi meegenomen. Wat wel opvalt is dat de GPS van de Vantage V de eerste tweehonderd meter van een loop-/fietstraining soms niet helemaal nauwkeurig lijkt te werken. De afgelegde afstand begint niet altijd direct op te lopen en ook de aangehouden snelheid lijkt niet altijd even stabiel. Dit wordt al snel gecorrigeerd tijdens je training, maar opvallend is het wel. Wellicht dat dit middels een firmware-update kan worden verholpen.
-Hartslag
De Polar Vantage V meet de hartslag via de pols. Je kunt ook kiezen voor een borstband, maar dat is dus niet meer noodzakelijk. Op een paar uitschieters na, soms wil de hartslag voor een paar seconden ineens met dertig slagen omhoog of naar beneden gaan (en dat klopt dus niet), werkt deze hartslagmeting uitzonderlijk goed. Zowel op je horloge als via Polar Flow krijg je vervolgens een duidelijk overzicht van de hartslag die jij tijdens je trainingen (en gedurende de dag als je het horloge omhoudt) had, inclusief de hoogste piek, het laagste ritme en natuurlijk het gemiddelde. Deze kun je weer eenvoudig koppelen aan de door jou ingestelde trainingszones om op die manier je trainingen zo optimaal mogelijk te benutten.
(tekst gaat onder foto verder)
-Touchscreen
Het touchscreen van de Vantage V (let op: de Vantage M heeft geen touchscreen), werkt geweldig. Je moet er even aan wennen en misschien zie je in het begin niet direct het nut, maar een uurtje later scroll je intuïtief door alle schermen en instellingen heen.
-Knopjes
Markant detail: de knopjes van de Vantage V lijken net wat stroever te zijn dan die van zijn voorganger. Soms moet je net té hard ‘doordrukken’ voordat er wat op het scherm gebeurt. In het begin even wennen, niet even prettig maar nooit vervelend. Wel een extra reden om nog meer van het touchscreen gebruik te maken.
-Nachtmeting
Succes wordt ook gesmeed in bed. Nachtrust is belangrijk en dat heeft Polar begrepen. Als je je horloge ‘s nachts omhoudt, krijg je de volgende ochtend een uitgebreid rapport van jouw nachtrust. Je kunt onder andere zien hoe laat je in slaap bent gevallen, hoe laat je weer wakker werd, hoe je hartslag zich in de tussenliggende uren heeft ontwikkeld, hoe continu je slaap was en hoeveel ‘echte’ slaapuren je hebt gemaakt in verhouding tot het aantal slaaponderbrekingen. Wij hebben dit nu twee nachten geprobeerd en de eerste nacht werkte het feilloos. De tweede nacht hebben we het horloge ook om gehouden, maar is er opvallend genoeg niks geregistreerd. Dit houden we dus in de gaten.
We blijven de komende tijd testen en zullen dan een uitgebreide review schrijven.