Terrenzo Bozzone maakt dit weekend bij Ironman 70.3 Western Sydney een comeback, nadat hij 3 juli dit jaar ernstig gewond raakte doordat hij door een truck werd aangereden. Aan het begin van het seizoen won de Nieuw-Zeelander nog vier races op rij en leek hij één van de favorieten voor het podium op Hawaii te gaan worden, maar zijn ongeluk gooide dus roet in het eten. 

Sydney wordt voor Bozzone de eerste race nadat hij zo’n zes maanden geleden bij Ironman Cairns derde werd. ,,Mijn laatste race is nu zes maanden geleden en mijn ongeluk vijf maanden. Ik kan niet wachten om weer eens flink gas te kunnen geven tijdens een race. Mijn zwem- en fietsfitheid zijn goed nadat ik de laatste vijf maanden na mijn ongeluk goed heb kunnen opbouwen. Helaas lukte dat met het lopen niet zo goed, voornamelijk vanwege achillespees problemen. Ik kan sinds kort weer op de weg lopen, waardoor ik me nu wel echt klaar voel voor de race.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Bozzone moest veel operaties ondergaan na zijn ongeluk (Foto: Instagram Terenzo Bozzone)

Het is echter de vraag hoe de race voor Bozzone zal verlopen, want zelf weet hij ook niet zo goed wat hij moet verwachten. ,,Ironman 70.3 West Sydney wordt weer mijn eerste race en hoewel ik normaal start om te winnen, weet ik dat nu minder goed. Ik wil vooral nog een race doen voor het einde van dit jaar om te zien waar ik sta en waar ik voor volgend seizoen nog aan moet werken. Als alles goed gaat, met name met mijn achillespees, dan ga ik volgende week ook nog Ironman West Australië racen om te zien hoe de vlag er bij de Long Distance bij hangt.”  

Bozzone zou het jaar graag eindigen zoals hij ook begon: met een aantal zeges, al is nu dus de vraag hoe het zal gaan. ,,Ik denk dat het wat veel gevraagd is omdat ik de afgelopen vijf maanden toch minder heb kunnen lopen. Aan de andere kant heb ik heel wat race-jaren aan conditie opbouw achter me en houd ik van racen, dus alles is mogelijk.”

Het trainen ging de afgelopen vijf maanden niet vanzelf. ,,Tijdens mijn herstel waren de grootste factoren die me tegenhielden de hersenschudding en het onbekende en langzame herstel daarvan. Ik heb gelukkig een goed team dat me in de gaten houdt en hier doorheen helpt, al gaat het met ups en downs en periodes met hoofdpijn en vermoeidheid. De laatste weken begin ik me weer een beetje ‘normaal’ te voelen. Daarnaast was ook mijn achillespees een obstakel om de training weer goed op te pakken, wat er aan de andere kant misschien ook voor heeft gezorgd dat mijn hersenen beter konden herstellen. De afgelopen maanden heb ik mijn looptraining kunnen opbouwen met behulp van een Alter G loopband, waardoor ik toch een aardige loopconditie heb kunnen behouden.”

Ondanks dat het ongeluk een enorme impact op zijn leven heeft gehad, probeert Bozzone er niet te veel aan te denken. ,,Ik probeer altijd vooruit te kijken en nieuwe doelen te stellen. De afgelopen maanden was mijn grootste motivatie om bij Ironman Hawaii aan de start te staan.” Helaas was Bozzone niet op tijd fit genoeg om op Hawaii van start te gaan, maar een maand extra training heeft hem nu veel opgeleverd. ,,Het rijden op de weg was de eerste paar keer wel erg spannend, maar begint nu weer normaal te voelen.” Toch heeft Bozzone zijn fietstraining wel aangepast: ,,Het grootste deel van mijn fietstraining doe ik nu op Zwift en ik rijd een à twee keer per week buiten met mijn vrienden.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Bozzone waardeert zijn tijd met zjin twee kinderen nu extra (Foto: Instagram Terenzo Bozzone)

Bozzone beseft goed dat hij door het oog van naald is gekropen en van geluk mag spreken dat hij nog leeft. ,,Ik tel mijn zegeningen en ben dankbaar dat ik er nog ben en mijn kinderen op kan zien groeien. De laatste vijf maanden zijn verre van ideaal geweest, maar ik leef nog en zal volledig herstellen en weer op de toppen van mijn kunnen gaan racen. Dat zal misschien niet dit weekend zijn, maar ik weet dat het niet heel ver weg meer is.”