Laatst hadden we het nog over het verwarmde fietspad dat wordt aangelegd in Gelderland, maar Polen heeft ondertussen een glow-in-the-dark fietspad geopend. De donkerste dagen zijn dan weer voorbij, maar voor de avonduren kun je in Polen terecht op het helderblauwe pad.

In het dorp¬†Olsztyn ligt het unieke fietspad dat een helder blauwe gloed afgeeft in het donker. Helemaal nieuw is het pad overigens niet, het werd al in september 2016 geopend maar haalt nu pas groter het nieuws. Het asfalt van het pad is bezaaid met zogenaamde ‘luminoforen’, die in de zon als het ware opladen en daardoor ‘s avonds licht afgeven. Volgens de ontwerper en bouwer kan het pad tot wel tien uur licht geven.

(tekst gaat verder onder de foto)

Het fietspad geeft licht in het donker (Foto: TPA Sp. z o.o)

Igor Ruttmar, de directeur van het bedrijf verklaart: ,,Dit deel van het fietspad is niet alleen mooi, maar het heeft een groter doel: veiligheid. We hopen dat het lichtgevende fietspad ongelukken zal voorkomen. Dat is het probleem hier in Polen, in het bijzonder in gebieden die wat verder van de steden gelegen zijn en waar het dus donkerder is.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Naast het fietspad is er ook ruimte voor voetgangers (Foto: TPA Sp. z o.o)

Polen is overigens niet het eerste land dat een lichtgevend fietspad opende. In 2014 werd in Eindhoven – als deel van het kunstproject ‘Starry Night’ van Daan Roosegaarden – een verlicht fietspad geopend. Ook Zoetermeer ging Polen voor met verlichtte stroken.

Momenteel geeft slechts zo’n 100 meter van het Poolse pad licht, omdat het nog getest wordt In onderstaande video beelden van het pad en een toelichting, al is deze wel in het Pools.