De Portugese Ricardo Batista mag zich Wereldkampioen junioren noemen na zijn sterke prestatie zojuist in Lausanne, Zwitserland. In 55:05 minuut wist hij onder andere de Australische Lorcan Redmond achter zich te houden, Redmond pakte het zilver op zeven seconden vanaf de winnaar. Als derde kwam de Spaanse Sergio Baxter Cabrera over de streep (+0:11). Jesse Cuijpers finishte als 50e (+3:52).

Na het zwemmen ontstond een groepje van acht man – daarin geen uiteindelijke podium finishers – dat aan de leiding de fiets op sprong. Jesse Cuijpers bereikte zijn fiets als 49e en keek op dit punt tegen een gat op van 40 seconden tot de kop. Zo kwam Cuijpers aanvankelijk in de tweede achtervolgende groep terecht, bestaande uit ongeveer vijf man en een paar seconden verwijderd van de eerstvolgende groep.

Voornamelijk tijdens de klimmetjes vonden verschillende aanvallen plaats, echter hield geen enkele definitief stand. De achtervolgende groepjes voegden na één ronde samen tot een club van 31 man; daarachter een groep van vijftien man en een groep van tien op één minuut achterstand tot de kop, in laatstgenoemde derde groep het zwart oranje pak van Cuijpers.

Met T2 bijna in het vizier ging de Japanse Kyotaro Yoshikawa diep zitten, daalde zo snel af en won een kleine voorsprong. Deze verdween echter als sneeuw voor de zon toen hij weer voet aan land zette en de grote kopgroep met hem de wissel bestormde. Als 50e op 1:34 minuut achterstand hing Cuipers zijn fiets terug in de rekken.

(tekst gaat verder onder foto)

De grote kopgroep tijdens het lopen. (Foto: 3athlon.nl)

Eenmaal begonnen aan het lopen bleef deze grote kopgroep lange tijd samen. Stuk voor stuk zakte er wat atleten weg uit de groep en zo dunde het langzaam uit. In de laatste twee kilometer tot de finish greep Batista zijn kans om een sprint finish te voorkomen. Zo liep hij sterk weg bij de groep. Batista was niet de enige die deze extra versnelling in zich had, zo kwam ook Redmond al snel mee.

In het laatste klimmetje en vooral in de daarna volgende afdaling won Batista meters. Tot aan de finish hield hij dit vast en zo pakte hij het goud in 55:05. Daarachter ging het zilver naar Redmond (+0:07) en het brons naar Baxter Cabrera (+0:11).

Cuijpers tijdens het fietsen. (Foto: Roger Cuijpers)