Na een indrukwekkend looponderdeel sleepte de Franse Emilie Morier zojuist vol overtuiging het goud binnen op het WK U23 in Lausanne (2:04:91). Achter haar ging het zilver naar de Engelse Olivia Mathias (+0:07). In een spannende battle om het brons trok de Duitse Lisa Tertsch aan het langste eind; zo pakte zij het brons (+0:31).

In het water en na de eerste wissel wist een kopgroep van negen dames – daarin Morier en Mathias – een klein gaatje te slaan op de achtervolging. Het bleek een succesvolle formatie, want langzaam maar zeker werd het gat op de achtervolgende groepen steeds groter. Dat het een heuvelachtig parcours is bleek ook wel uit de vele kleine groepjes die op de fiets werden gevormd in plaats van een groot peloton.

Uiteindelijk klikte de kopgroep met een ruime minuut voorsprong als eerste hun fietsschoenen uit. De Amerikaanse Erika Ackerlund verliet na een snelle wissel het blauwe tapijt aan de leiding, maar liep wel een penalty van vijftien seconden op. Al snel bewoog Morier zich naar de kop toe, terwijl Ackerlund terug zakte naar een vijfde plaats. De top verdeelde zich over het parcours en zo werd het een vrij individuele vijf kilometer lopen.

Morier wist ondertussen al na 2,5 kilometer met een flink tempo een gat van 23 seconden op de eerstvolgende dame te slaan. Zo gaf zij Mathias, die in tweede positie liep, het nakijken. De Engelse Kate Waugh en Tertsch – die beiden in de achtervolgende groep fietsten – kwamen halverwege het lopen dicht in de buurt van een podiumplaats. Zo zal de Australische Kira Hedgeland, derde vrouw op dit punt, hun ogen op haar rug hebben voelen branden.

Voor Morier ontstonden er geen spannende momenten meer, zij pakte vol overtuiging de titel (2:04:01). Dat zij daar heel diep voor ging bleek wel toen zij nauwelijks kracht over had om haar overwinning te vieren. Mathias kwam nog dicht in de buurt van Morier en stelde uiteindelijk op zeven seconden het zilver veilig. Voor het brons speelde de strijd tussen Waugh en Tertsch, die Hedgeland inhaalden. Uiteindelijk bleek Tertsch over de meest frisse benen te beschikken, zo was met deze snelle Duitse het podium compleet (+0:31).