De ITU, de International Triathlon Union, heeft de data en starttijden bekendgemaakt van de drie Olympische triatlons in Tokyo 2020. We mogen ons voorbereiden op drie korte nachten om de triatleten – met hopelijk ook Nederlanders aan de start – in actie te zien. De triatlons staan gepland op maandag 27 juli, dinsdag 28 juli en zaterdag 1 augustus.

De mannen bijten op 27 juli het spits af. Het zal voor de 55 triatleten vroeg opstaan worden, want de Olympische race start om 7:30 ’s ochtends, plaatselijke tijd in Odaiba Marine Park. Het tijdsverschil met Nederland bedraagt in de zomer zeven uur, dus dat betekent dat de race om 00:30 uur Nederlandse tijd van start gaat. De vrouwen hebben een dag later, op 28 juli dus, exact dezelfde starttijd.

Mixed Team Relay op Super Saturday

In Tokyo staat de Mixed Team Relay voor de allereerste keer op het programma. Die is niet toevallig op Super Saturday geplaatst. Op zaterdag 1 augustus zijn er maar liefst 21 ‘medal events’ waardoor verwacht wordt dat er veel tv-aandacht zal zijn voor de spectaculaire Mixed Team Relay formule. De start is om 8:30 Japanese Standard Time, dus wordt het opnieuw een latertje om al die ploegen aan het werk te zien. Deze start vindt in onze tijd dus om 01:30 uur plaats.

De openingsceremonie vindt plaats op 24 juli, dus triatlon zit deze keer redelijk vooraan in het programma. In totaal komen 33 sporten en 339 events aan bod. Eerder werden al de parcoursen aangekondigd.