De aankondiging van de Collins Cup – een wedstrijd waarin de beste atleten van de wereld het in teams tegen elkaar opnemen tijdens een halve triathlon in Samorin, Slowakije – zette de triathlonwereld vorige week even goed op zijn kop en social media was dan ook gevuld met professionele triatleten die bekend maakten onderdeel uit te maken van de organisatie achter het geheel: Professional Triathletes Organisation (PTO). Misschien nog wel de meeste aandacht ging uit naar de bijzonder hoge prijzenpot van maar liefst twee miljoen dollar, die onder de atleten zal worden verdeeld. Maar waar komt dit geld nou eigenlijk vandaan, wat is PTO en wat willen ze?

De grote geldverstrekker achter PTO is een Waalse miljardair. Het gaat om Michael Moritz. De 65-jarige man is volgens de The Sunday Times goed voor maar liefst 3,5 miljard euro dankzij succesvolle investeringen in onder andere Google. Dat Moritz voldoende middelen heeft om de sport een hart onder de riem te steken moge duidelijk zijn, maar waarom nou juist triathlon? Omdat triathlon aantrekkelijker moet worden voor publiek, vindt Moritz: ,,Ik heb dit niet gedaan met het idee: we gaan een wedstrijd uitzenden op dezelfde manier als dat nu wordt gedaan. Dat zou het publiek niet vergroten en het zou ook de atleten niet tot leven brengen”, aldus Moritz in een interview met The Times.

Naast de prijzenpot die wordt verdeeld in de Collins Cup, wil PTO – als een soort triathlon vakbond – meer atleten structureel financieel steunen, dus buiten het standaard prijzengeld dat zij verdienen om. Momenteel betekent dit dat de top 40 van mannen en vrouwen volgens de PTO World Rankings een financiële bijdrage ontvangt vanuit de non-profit organisatie. De organisatie streeft ernaar in de toekomst naast de Collins Cup nog meer races te organiseren met verschillende formats en een sterk professioneel startveld.

Net zoals nu al het geval is binnen de triathlon – maar in veel andere sporten nog niet – zullen mannen en vrouwen gelijk verdienen: ,,We hebben het voordeel dat we met een schone lei kunnen beginnen, zonder historische nalatenschappen van andere sporten. Hopelijk zal dit andere sporten dan ook inspireren. ”

Het is niet de eerste keer dat Moritz zijn vermogen inzet voor een groter doel. In 2012 kwam hij in het nieuws toen hij samen met zijn vrouw Harriet Heyman, schrijfster, een bijzonder hoog bedrag van maar liefst 88 miljoen euro doneerde aan de universiteit van Oxford. Het geld werd gebruikt voor studiebeurzen voor armere studenten.