De PTO kreeg onlangs wat kritiek te verduren toen bleek dat niet alle atleten die meedoen aan de T100-series op dezelfde manier worden gecontroleerd op het gebruik van verboden middelen. Nu neemt de PTO maatregelen door de dopingcontroles aan te scherpen met meer ‘out-of-competition’ controles, maar opvallend detail is wel dat er nog steeds onderscheid bestaat tussen verschillende atleten.

Eerder bleek dat verschillende T100-atleten al steevast konden rekenen op verschillende out-of-competition controles, dus dopingscontroles die onaangekondigd en buiten de wedstrijden om plaatsvinden, terwijl anderen daar helemaal niet mee te maken hebben. Het zorgde voor de bizarre situatie waarbij Youri Keulen na zijn overwinning bij de T100 in Singapore, totaal willekeurig werd beticht van dopinggebruik omdat hij, als Nederlander, bijvoorbeeld veel minder wordt gecontroleerd dan een aantal van zijn collega’s. Logischerwijs waren de beschuldigingen aan het adres van Keulen op geen enkel bewijs gestoeld, behalve dan op een minder aantal dopingcontroles.

Nu gaat de PTO dus meer dopingcontroles uitvoeren en worden alle gecontracteerde atleten in een ‘Global Registered Testing Pool’ (RTP) gegooid, zodat zij sowieso kunnen rekenen op de nodige controles. Wildcard atleten komen echter pas in deze RTP nadat zij aan minimaal drie wedstrijden hebben meegedaan. Veel wildcard-atleten zullen echter niet aan drie of meer races meedoen en vallen ondanks de nieuwe maatregelen dus nog steeds buiten de RTP. De PTO heeft op dit moment geen Nederlandse gecontracteerde atleten: zowel Keulen als Menno Koolhaas, Els Visser, Lotte Wilms en Diede Diederiks zijn allemaal gestart op basis van wildcards.

De controles worden uitgevoerd door de International Testing Agency (ITA), die dit werk in opdracht van World Triathlon uitvoert. Daarnaast wordt samengewerkt met de nationale dopingautoriteiten en zal de PTO aan alle atleten een ‘educatief anti-doping’ programma aanbieden.