Het is alweer juli en dat betekent dat we volgende maand de beste triatleten ter wereld in actie zien komen tijdens de tweede editie van de Collins Cup in Samorin. Dit jaar zal het daar echter niet bij blijven, want de Professional Triathletes Organization garandeert ons van een week vol triathlonplezier aangezien de organisatie ook verschillende WK’s voor haar rekening neemt: het WK Long Distance Triathlon, het WK Aquathlon én het WK Aquabike. Niet alleen voor de pro atleten is er reden om richting Samorin, Slowakije te trekken, want ook voor Age Groupers staat er een prachtig programma aan WK’s én de PTO Tour 100km klaar.

Wedstrijdprogramma 18-21 augustus

De wedstrijdweek trapt af op donderdag 18 augustus met het WK Aquathlon: één kilometer zwemmen en vijf kilometer lopen. Een dag later vindt de tweede editie van de Collins Cup plaats, waarbij de beste triatleten ter wereld elkaar het vuur aan de schenen leggen verdeeld over verschillende teams: Team International, Team Europe en Team USA. Op zondag 21 augustus vindt de PTO Tour Collins Cup 100 km Age Group race plaats. Dit is de klassieke PTO-afstand: atleten zwemmen twee kilometer, fietsen 80 kilometer en lopen tot slot nog eens achttien kilometer. Het WK Long Distance Triathlon – dat ook voor zondag 21 augustus op het programma staat – zal dit jaar over deze zelfde afstanden plaatsvinden. Net als het WK Aquabike dat gelijktijdig wordt gehouden; logischerwijs zullen atleten dan niet lopen.

Parcours en race locatie

Atleten die de klassieke PTO 100 km afstand racen – dat geldt dus ook voor de Collins Cup, het WK Long Distance, de Age Group race en gedeeltelijk voor het WK Aquabike – zwemmen één ronde van twee kilometer in de Danube Rivier. Ook het fietsparcours, dat door het binnenland van Slowakije leidt, telt slechts één ronde van 80 kilometer. Tijdens het looponderdeel kunnen atleten volop van aanmoedigingen genieten, want atleten lopen achttien kilometer, verdeeld over drie rondes, rondom het X-Bionic Sphere resort.

Het X-Bionic Sphere Resort – gelegen op 20 kilometer afstand van hoofdstad Bratislava – is het Nationale Olympisch Trainingscentrum van Slowakije. Het terrein beschikt onder andere over een viersterrenhotel, een 50-meter bad, wellnesscentrum en groot sportcentrum. Daarnaast kunnen atleten over ruim 100 kilometer aan verkeersvrije wegen hardlopen in de wijde omgeving én zijn er genoeg mooie rondes om te fietsen.

Meer informatie

Inschrijven voor de PTO Tour Collins Cup 100 km Age Group wedstrijd – voor iedere atleet toegankelijk – is nog mogelijk. Het inschrijfgeld begint bij een bedrag van 165 euro. Meer informatie over de wedstrijden, inschrijfprocedure, maar bijvoorbeeld ook de mogelijkheden voor accommodatie, vind je hier.