Vanaf morgen zullen de beste wielrenners ter wereld weer in actie komen in het belangrijkste evenement op de wielerkalender: de Tour de France én sinds dit jaar ook de Tour de France Femmes. Om een etappe te winnen of – nog beter – het eindklassement op je naam te schrijven, trainen deze atleten keihard. Maar hoeveel uren fietsen ze eigenlijk voor zo’n groot evenement? En hoeveel kilometer leggen ze af? Om een beeld van hun trainingsaanpak te krijgen, deelt Strava een inzicht in de trainingsdata van deelnemers van de Tour de France in 2022.

De belangrijkste vraag blijft toch wel: hoeveel kilometers rijdt een Tour de France deelnemer in aanloop naar zo’n evenement? In de periode van januari tot juni 2022 bleek dat atleten gemiddeld – per persoon – zo’n 15.000 kilometer aflegden. Ter vergelijking: dat is de afstand van Engeland tot Australië óf vijf keer de gehele Tour de France fietsen. Een paar atleten zorgden zelfs voor uitschieters richting de 17.000 kilometer.

Gemiddeld spendeerden atleten de afgelopen zes maanden 400 uur in het zadel. Voor enkele atleten was dat zelfs 600 uur. Naar mate we dichter in de buurt van de start van de Tour de France kwamen, trainden atleten tot zo’n 30 uur per week, waarbij zij een afstand van ruim 1000 kilometer aflegden.

Aangezien de Tour de France vol heuvels en bergen zit, is het uiteraard belangrijk om die hoogtemeters ook in de trainingen te verwerken. Dat is wat deze pro atleten dan ook doen, want ze klommen zo’n 180.000 meter. Dat is ongeveer twintig keer de Mount Everest.

Dat harde werk zien de renners graag beloond worden met een mooie zege – voor henzelf of voor het team – maar wat een leuke extra is, zijn alle Kudos die ze de afgelopen maanden verzamelden: ruim tien miljoen namelijk.