Het belooft aankomende vrijdag en zaterdag een groot triathlonfeest te worden in Holten; niet alleen omdat er een Junior Cup en Europe Triathlon Cup plaatsvindt met veel Nederlandse topatleten in actie, maar ook omdat Wim van de Broek afscheid neemt als wedstrijdspeaker. De man met meer dan veertig jaar ervaring doet dat op een welverdiende manier; met eigen startserie waarin tientallen topatleten van vroeger én nu in actie komen en daarna nog een grote afterparty.

Natuurlijk is de wedstrijd symbolisch, want een aantal van de beste Nederlandse topatleten zullen in de ‘Wim van de Broek serie’ racen, maar net zo goed topatleten van weleer, die meer dan eens al jaren niet meer geracet of überhaupt getraind hebben. Allemaal nemen ze door middel van hun deelname afscheid van een tijdperk; het tijdperk van speaker Van de Broek.

Van de Broek geldt als de bekendste triathlonspeaker van Nederland, die de afgelopen veertig jaar de kleinste en grootste wedstrijden vanaf de zijlijn voorzag van commentaar. Duizenden atleten kwamen onder zijn stemgeluid over de finish en associeren Van de Broek dan ook nog regelmatig met de door hun geleverde prestaties.