De veelbesproken Cadex triathlonfiets waarmee Kristian Blummenfelt succesvol onder de grens van zeven uur dook tijdens het Sub7 project op de Lausitzring in Duitsland zal binnenkort voor het brede publiek beschikbaar worden. Cadex kondigt deze week aan dat de fiets in pre-order gaat en dat de eerste leveringen in oktober 2022 worden verwacht; niet geheel toevallig de periode van het WK Ironman op Hawaii. Als je graag zo’n opvallende Cadex fiets met dubbele voorvork in huis wil halen, zul je er flink wat geld voor neer moeten tellen.

In de aanloop naar het Sub7 project leverde de onthulling van de Cadex triatlonfiets van Blummenfelt al felle reacties op. Een meerderheid werd duidelijk niet warm van ‘Big Blu’s’ fiets. Zonder top-tube doet de Cadex denken aan de Monocoque fietsen van de jaren negentig zoals de Lotus Sport 110. Maar hij valt ook op door zijn compacte zithouding en stijve hellingsgraad van de zadelpen. Zijn meest aparte feature is echter de breed geplaatste dubbele voorvork die doorloopt tot aan de cockpit. In het geval van Blummenfelt gaat die ook nog eens gepaard met hoog gemonteerde handlebars.

Cadex geeft ondertussen voor het eerst ook wat extra details vrij. Zo bevat de down-tube een reservoir van 600 tot 1000 milliliter voor water of sportdrank, afhankelijk van de grootte van het frame. Er zit daarnaast ook een uitneembare bento box in waarin zo’n tien gelletjes passen bij het grootste frame. Achteraan zit nog een compartiment om je fietsmateriaal in te stoppen.

Cadex richt zich overigens volledig op de triathlonmarkt, want de triatlonfiets van Blummenfelt is allesbehalve conform de UCI-normen. Je kunt de Cadex als frameset bestellen voor een prijs van 6999 euro, maar als je je helemaal als Blummenfelt wil voelen, moet je nog zo’n 5700 euro neertellen voor eenzelfde wielenset als die van Blummenfelt. En dan hebben we het nog niet gehad over de high-end afmontage – van SRAM – die Blummenfelt geniet.