De Professional Triathletes Organisation blijft haar ambities verleggen en zet alles op alles om de sport naar een hoger niveau te tillen: de organisatie maakt namelijk maar liefst twee miljoen dollar vrij voor de top honderd (PTO-ranking, red.) mannen en vrouwen. Winnaars van de ranking krijgen maar liefst 100.000 dollar op hun rekening bijgeschreven, maar ook de nummer 100 ontvangt een bedrag van 2000 euro.

Vanzelfsprekend zal deze bonus stapsgewijs afnemen naarmate een atleet lager op de ranking staat. De winnaars krijgen dus een ton, aflopend tot 10.000 dollar voor de nummers twintig. Atleten die tussen positie 21-50 eindigen, ontvangen 5000 dollar en de atleten 51-100 schrijven 2000 dollar bij.

Deze ‘end-of-the-year’ bedragen staan dus helemaal los van de bedragen die door de PTO zullen worden uitgekeerd bij wedstrijden, zoals de eveneens twee miljoen aan prijzengeld die bij bijvoorbeeld de onlangs geïntroduceerde Collins Cup valt te verdienen. ,,We zijn erg blij dat we atleten met deze bonussen kunnen belonen voor geweldige prestaties gedurende het jaar. Het triathlonseizoen is erg lang en het zou niet mogen betekenen dat als een atleet een keer een slechte race heeft, zijn of haar prestaties van een jaar onbeloond moeten blijven”, aldus Rachel Joyce, CO-President van de PTO.