Terwijl de ene topnaam na de andere voorbij vliegt – het pro startveld telt inmiddels 120 namen – belooft de PTO 2020 Championship niet alleen een groot spektakel voor de kijker te worden, maar ook nog een beetje extra voor de deelnemende atleten: de PTO heeft het prijzengeld namelijk met 150.000 dollar verhoogt tot 1.150.000 dollar, zodat álle pro deelnemers naar huis gaan met minimaal 2500 dollar.

De PTO had al een prijzenpot voorzien van 1 miljoen dollar, maar verhoogt dat bedrag nu dus naar 1.150.000 dollar. Daarbij garanderen ze prijzengeld voor alle 120 deelnemers aan The Championship, met overigens een gelijkwaardige beloning voor mannen en vrouwen. De winnaar en winnares ontvangen elk 100.000 dollar. De tweede krijgt 70.000 en de derde 50.000 dollar en er ligt zelfs nog 4.000 dollar klaar voor de 20e in de uitslag. Vanaf de 20e tot en met de 60e plaats verdien je nog steeds 2.500 dollar.

‘Reis individueel, beperk risico’

De race zal logischerwijs wel een beetje anders dan anders worden, want de PTO roept atleten op om individueel te reizen en dus geen publiek of begeleiders mee te nemen om zo het risico op coronabesmettingen tegen te gaan. Dat coronavirus is overigens ook de reden voor de PTO om het prijzengeld nu nog wat omhoog te schroeven. ,,Met alle annuleringen dit seizoen hebben triatleten vrijwel geen mogelijkheden op prijzengeld gehad en velen kregen weinig steun van elders”, legt Charles Adamo uit. ,,Daarom heeft de PTO besloten dat iedereen die zich heeft gekwalificeerd en deelneemt aan de PTO 2020 Championship, een compensatie moet ontvangen. We hadden al eerder toegezegd dat we de eerste twintig triatleten zouden betalen, wat al twee keer zoveel is als het aantal atleten dat prijzengeld verdient bij een ‘normale’ race.”