Nadat de Professional Triathletes Organisation de afgelopen weken zelf een aantal wildcards voor de PTO 2020 Championship uitdeelde, voegt Challenge Family – waarmee de PTO samenwerkt voor het grote evenement in Daytona begin december – daar nog eens zestien namen aan toe. De eerste acht mannen en vrouwen werden door Challenge Family reeds uitgekozen om het op te nemen tegen ‘s werelds beste triatleten op 6 december tijdens het WK Middle Distance. De overige acht namen volgen komende week.

1. Eric Lagerstrom

Challenge North America – de Amerikaanse tak van Challenge Family – trapte de reeks aankondigingen af met voormalig World Triathlon korte afstands triatleet Eric Lagerstrom. Tegenwoordig waagt de Amerikaan zich aan het lange werk. Ook daar komt hij goed tot zijn recht, want zijn prestaties werden al met meerdere podiumfinishes in grote wedstrijden beloond. Daarbij heeft Lagerstrom nog iets recht te zetten in Daytona, nadat hij vorig jaar uit moest stappen vanwege een kapotte zadelpen.

2. Anneke Jenkins

De Nieuw-Zeelandse Anneke Jenkins debuteerde dit jaar op de Middle Distance met een overwinning op het Spaans Kampioenschap. Jenkins zal als voormalig topzwemster ongetwijfeld menig concurrent angst aanjagen in het water tijdens de PTO 2020 Championship. Samen met haar man Javier Gomez hoopt de atlete hoge ogen te gooien in Daytona.

3. Nikki Bartlett

Met een 59e plek in de PTO-ranking viel Nikki Bartlett net buiten de groep van 40 atleten die zichzelf automatisch kwalificeerden. Maar als top drie finisher in verschillende grote Middle Distance wedstrijden verdient de Engelse uiteraard een startplek tijdens de PTO 2020 Championship.

4. Justin Metzler

In de door PTO gesupporte Huntington Triathlon bewees de Amerikaanse Justin Metzler het hoge niveau van een PTO 2020 Championship aan te kunnen. Samen met zijn vrouw, de Zuid-Afrikaanse toptriatlete Jeanni Seymour, zal hij van de partij zijn in Daytona.

5. Andrea Salvisberg

Andrea Salvisbergs bizar snelle halve marathon tijd van 1:04 uur maakte terecht indruk op de organisatie achter de PTO 2020 Championship. De Zwitser finishte als zestiende tijdens de Spelen van 2016 en doet momenteel hard zijn best om ook in 2021 aan de Olympische Spelen deel te mogen nemen. Voordat hij zijn ogen weer richt op het korte werk en een Olympische kwalificatie, zal hij begin december laten zien wat hij waard is op een Middle Distance. Zijn halve marathon tijd is in ieder geval veelbelovend.

6. Alissa Doehla

Als voormalig professioneel loper is de Amerikaanse Alissa Doehla iemand om in de gaten te houden op het looponderdeel. Met maar liefst zeven podiumfinishes in grote wedstrijden, blijkt ze behalve een sterke loopster ook nog eens een hele goede triatlete te zijn en dus mag er rekening met haar worden gehouden in Daytona.

7. Jodie Stimpson

Twee keer won de Engelse Jodie Stimpson een gouden medaille tijdens de Commonwealth Games. Hoe ze het er op de langere afstand vanaf zal brengen is de vraag, maar met deze achtergrond zijn de verwachtingen in ieder geval hooggespannen.

8. Jason West

De eerste acht aankondigingen werden afgesloten met Jason West. Vorig jaar finishte de Amerikaan nog met het brons in Daytona. Of hij deze medaille dit jaar kan verzilveren of zelfs in goud kan veranderen, is nog maar de vraag met dit indrukwekkende deelnemersveld, maar West zal er ongetwijfeld zijn zinnen op zetten.