Op een behoorlijk drukke zaterdag met veel races vond gisteren ook de ETU Cup Sprint Final plaats op Madeira. Quinty Schoens werd in haar race 21e. Marco van der Stel behaalde een 25e plaats in een race die een ongekend zinderende finale kreeg en haar winnaar vond in Marten van Riel. Van Riel troefde na 52:16 minuten Justus Nieschlag af in een millimeter-sprint, zoals te zien is in onderstaande video. Bij de dames won Alexandra Razarenova in 56:51 minuten, voor Lena Meissner en Yuliya Yelistratova. 

(tekst gaat verder onder de video)

Finale Coupe d'Europe Funchal : Photo-finish entre Marten Van Riel (Bel) et Justus Nieschlag (All). Très belle 3e place d'Antony Pujades.

Geplaatst door Triathlete Magazine op Zaterdag 27 oktober 2018

 

De Nederlandse Schoens had een goede start van de race. ,,Het zwemmen ging wonderbaarlijk goed. Ik kwam met de tweede groep op twintig seconden van de kop uit het water.” Waar Schoens normaal op de fiets makkelijk mee kan, ging het vandaag echter anders. ,,Ik moest mezelf op de fiets in negen stukken trekken om erbij te blijven. Ik heb veel geleden op de fiets, maar nog nooit zo veel als vandaag. Het grootste verschil tussen de junioren en de elite is toch wel het fietsen: het standaard niveau ligt een stuk hoger. Je merkt het meteen als je niet honderd procent bent, maar ik heb mezelf natuurlijk niet laten lossen.”

Normaal zou dit fietsparcours Schoens goed moeten liggen. ,,In het parcours zaten drie klimmen, vlak achter elkaar. De eerste ging wel, die was ongeveer vijftig meter waarna het even vlak was. Daarna volgde een stuk van ruim 500 meter met zo’n tien procent helling, dan een stuk vals plat voordat er nog een muur kwam. Dit was een stuk van een paar honderd meter met vijftien procent stijging.” Doordat Schoens bij het fietsen al diep moest gaan was er voor het lopen niet veel meer over. ,,Bij het fietsen heb ik zoveel geleden dat het lopen puur overleven was. Ik was niet eens meer in staat mijn knieën op te tillen.” Toch wist Schoens op een 21e plaats te finishen, op drie minuten van Razarenova.

(tekst gaat verder onder de foto)

Schoens tijdens het fietsonderdeel van de ETU Cup Sprint Final. (Foto: aangeleverd)

Schoens kijkt met een goed gevoel terug naar de race. ,,Uiteindelijk heb ik goed gezwommen en in de fietsgroep gezeten waar ik thuis hoor, maar het kostte me vandaag wat meer moeite dan op andere dagen. Hierdoor kon ik niet laten zien wat ik waard was met lopen.” Hier is ook een goede verklaring voor te vinden. ,,Ik was op het Wereldkampioenschap echt in topvorm en die vorm houd je ook niet meer dan vier weken vast. Vooral niet als daar nog een zware verkoudheid en antibioticakuur tussen zitten.” Schoens zit niet bij de pakken neer en blikt meteen vooruit. ,,Nu weet ik het niveau van de elite vrouwen en dat motiveert me weer om in de winter er voor de volle honderd procent voor te gaan. De elites geven niks cadeau, het is gewoon keihard racen tot de streep en daar houd ik wel van.”

Marco van der Stel kon nauwelijks lopen voor de race

Van der Stel kende een slechte week voor de race. ,,Bij een looptraining op de hei ben ik door mijn enkel gegaan. Na een bezoek aan de fysiotherapeut kon ik met wat tape weer verder. Helaas kreeg ik daarna last van mijn knie omdat ik mijn enkel ontlastte. Hierdoor heb ik alleen dinsdag nog kunnen lopen en ook bij de warming-up vandaag ging het niet lekker.” Toch begon Van der Stel goed aan zijn race. ,,Ik had startnummer vier, waardoor ik aan de buitenkant kon zwemmen. Ik was goed weg met de favorieten van de race, maar aan de andere kant van het veld waren er minder golven dan aan mijn kant waardoor we bij het zwemmen toch in het verkeerde groepje terecht kwamen. En hierdoor kwam ik bij het fietsen in de derde groep terecht.”

(tekst gaat verder onder de foto)

Van der Stel bedwingt de zware beklimming tijdens de ETU Cup Sprint Final. (Foto: aangeleverd)

Ook voor Van der Stel was het fietsparcours niet makkelijk. ,,Het was een zwaar parcours, ik heb nog geprobeerd om op de berg weg te rijden, maar dit was niet te doen.”  Dit betekende dat het voor Van der Stel op het lopen aankwam, wat gezien de omstandigheden niet in zijn voordeel was. ,,Ik begon ongeveer als 15e met het lopen, maar mijn knie speelde weer op.” Desondanks wist Van der Stel de vijf kilometer in 16:11 minuten te lopen. ,,Dit moet normaal harder, 15:30 zou ik zeker moeten kunnen, maar ik had gezien de omstandigheden slechter verwacht.” 

Van der Stelde finishte in 54:43 als 25e, op ruim twee minuten van de winnaar. Ondanks de omstandigheden is hij niet tevreden met het resultaat. ,,Ik ging naar deze race met het idee om top vijf te finishen, al had ik vanochtend toch wel een iets andere verwachting. Maar tijdens de race vergeet je dat eigenlijk allemaal een beetje: je gaat door tot je omvalt.”  Van der Stel stond voor deze race tiende in het klassement van de ETU, de vraag is of hij met dit resultaat zijn positie handhaaft. Dit wordt waarschijnlijk pas maandag bekend.

Voor zowel Schoens als Van der Stel zit het wedstrijdseizoen erop. De komende weken staan vooral in het teken van rust en leuke dingen doen. Daarnaast komt in het off-season onder andere de mountainbike uit de schuur.

Van der Stel tijdens de afsluitende 5 kilometer lopen. (Foto: aangeleverd)