Het is het seizoen van de noodgedwongen ingekorte races: na diverse Ironmans moest ook Challenge Fort Village Sardinië er vandaag aan geloven: door de harde wind en behoorlijke golfslag werd het zwemonderdeel van de Middle Distance geschrapt. De pro’s moesten in ruil van het zwemonderdeel 5 kilometer hardlopen, de Age Groupers begonnen direct aan het fietsen. De Belg Pieter Heemeryck toonde zich in ieder geval weer ijzersterk door de winst naar zich toe te trekken. Bij de dames was de Duitse Svenja Thoes ongenaakbaar, ook al ging daar een spannende wedstrijd aan vooraf. Sarissa de Vries werd als enige Nederlandse pro tiende. 

(tekst gaat onder foto verder)

De pro’s beginnen hun race met vijf kilometer hardlopen. (Foto: 3athlon.nl)

Heemeryck begon al direct voortvarend aan de race. Samen met de Deense Daniel Baekkegard en de Duitse Frederic Funk kwam de Belg als eerste terug om aan het fietsonderdeel te beginnen. Van die drie was het Baekkegard die het snelste wisselde en dus ook op de fiets stapte.  Uiteindelijk bleven deze drie op de fiets bij elkaar en kwamen ze gezamenlijk terug na hun 90 kilometer.

Heemeryck, een sterke loper, nam tijdens de afsluitende halve marathon al snel het initiatief. Zowel Funk als Baekkegard konden zijn tempo al snel niet meer volgen en na de eerste vijf kilometer ging de Belg solo aan de leiding. Die koppositie gaf hij nergens meer uit handen om uiteindelijk na 3:47:44 over de finish te komen. Baekkegard zakte tijdens het lopen behoorlijk weg in het deelnemersveld (hij werd zesde, red.) en ook Funk werd uiteindelijk geen tweede. Die eer ging naar de sterk lopende Matt Chrabot. De Amerikaan finishte na 3:51:59. Funk werd wel derde in een tijd van 3:52:50. Grootste afwezige bij de mannenrace was Sebastian Kienle. De Duitser werd deze week geopereerd nadat hij eerder op Hawaii uitstapte met een blessure. 

Spannende race bij dames

De damesrace begon als een ontzettend spannende. Het was Katrien Verstuyft die als eerste terugkwam van haar vijf kilometer hardlopen, maar het was de Belgische die op de voet werd gevolgd door een groepje met daarin alle favorieten. De Nederlandse Sarissa de Vries verloor hier helaas al de aansluiting en zou die gedurende de wedstrijd ook niet meer vinden. 

Tijdens het fietsen bleven de verschillen klein en waren het vijf dames die binnen tien seconden van de fiets stapten om aan de 21.1 kilometer hardlopen te beginnen. Van die dames was het na vijftien kilometer de Duitse Thoes die de sterkste bleek en weg liep bij haar concurrenten. Het gat dat ze sloeg op Verstuyft en de Duitse Lena Berlinger, de uiteindelijke top drie, liep in de slotkilometers snel op.

Thoes finishte na 4:17:44. Verstuyft volgde op iets meer dan een minuut en kwam na 4:18:50 over de meet. Berlinger pakte het brons na 4:20:31. Sarissa de Vries werd uiteindelijk tiende in een tijd van 4:22:10. 

Svenja Thoes viert feest na haar zege. (Foto: 3athlon.nl)