De wedstrijd werd dan wel gedomineerd door drie Amerikaanse dames, maar Rachel Klamer heeft de laatste dag van de Super League Triathlon op Malta opnieuw laten zien in uitstekende vorm te verkeren. Na haar tweede plaats van gisteren, pakte ze nu een uitstekende vierde plek bij ‘De Equalizer’. De wedstrijd werd gewonnen door Katie Zaferes, het zilver ging naar Kirsten Kasper en het brons naar Summer Cook. Klamer pakt door haar vierde plaats ook nog eens een tweede plaats in het algemeen klassement dat is gebaseerd op de races van vrijdag, zaterdag en zondag. Daarmee verdient ze 15.000 dollar.

De Equalizer bestaat uit twee korte triathlons van allebei 300 meter zwemmen, vier kilometer fietsen en 2 kilometer hardlopen. Tussen beide triathlons zit geen rust. Bij de start werd overigens gekeken naar de uitslag van het zwemonderdeel (600 meter) dat de triatleten op vrijdag al hadden afgelegd. De tijdverschillen die toen werden gemaakt, werden nu gehanteerd voor de startverschillen. Bij de dames betekende dat dus dat Taylor Spivey – ze zwom vrijdag het snelst met een tijd van 7:04 – als eerste in het water mocht duiken. Rachel Klamer begon als achtste met een achterstand van zestien seconden. 

Het was Spivey die niet alleen als eerste in het water dook, maar ze kwam er ook weer als eerste uit. Klamer kon haar achtste positie tijdens het eerste zwemonderdeel handhaven, maar verloor gedurende de 300 meter zwemmen wel wat tijd: ze kwam op 15 seconden achterstand uit het water.

(tekst gaat onder foto verder)

Rachel Klamer begint met vijftien seconden achterstand aan het fietsen. (Foto: 3athlon.nl)

Klamer toonde zich bijzonder sterk op de fiets, want in haar eentje reed ze al heel snel naar de kopgroep van zeven. Waar het na het zwemmen leek te gebeuren dat ze de aansluiting zou missen, bleek dus niets minder waar. Het was zelfs Klamer die tijdens het lopen even – na een goede wissel – het initiatief nam, maar dat werd al vrij snel overgenomen door Katie Zaferes.

(tekst gaat onder foto verder)

Klamer vlak achter Zaferes. (Foto: 3athlon.nl)

Zoals Zaferes vaker doet, legde ze er direct een straf tempo op en viel de ene na de andere dame af. Alleen haar landgenoten (USA) Summer Cook en Kirsten Kasper konden mee, maar Klamer hield een uitstekende aansluiting door op ongeveer twee seconden te volgen. In deze volgorde doken de dames dan ook het water in en kwamen ze ook weer het water uit.

Op dit punt moest echter ook Klamer de drie Amerikaanse dames definitief laten gaan. Een paar kilometer later toonde Klamer overigens haar veerkracht door toch weer de aansluiting te vinden, overigens samen met nog twee andere dames. Tijdens het lopen waren het wel direct weer de drie Amerikaanse dames die er vandoor gingen. Klamer was zo sterk dat ze als vierde volgde en de twee andere dames meteen achter zich liet. 

Uiteindelijk werd de race gewonnen door Katie Zaferes. Ze werd vrijwel direct gevolgd door Kirsten Kasper (+0:03), Summer Cook (+0:05) en iets later Rachel Klamer (+0:20). ,,Een zware race”, aldus Zaferes. ,,Die dames liepen vandaag zó hard, vooral de stukken naar beneden. Daarom heb ik het verschil omhoog gemaakt.” 

Zaferes als eerste over de streep. (Foto: 3athlon.nl)