Vandaag vond in Malta op de tweede dag van de Super League Triathlon de ‘Eliminator’ plaats. Katie Zaferes wist dit onderdeel bij de dames met gemak te winnen. Rachel Klamer wist knap beslag te leggen op een tweede plaats. ,,Ik ben echt super blij met dit resultaat na een toch wel tegenvallend seizoen”, aldus de triatlete direct voor de camera na de finish. 

In de ‘Eliminator’ worden drie korte triathlons afgewerkt, steeds met 10 minuten pauze tussendoor. Per triathlon werd er 300 meter gezwommen, werden er vier bochtige rondes gefietst en 1,5 kilometer gelopen. Na iedere triathlon vielen de laatste vijf atleten af. Hierdoor moest er tactisch geracet worden, zodat er bij de laatste race genoeg in de tank zat om voor de winst te kunnen gaan. Zaferes won overigens alle drie de rondes.

In de eerste race zwommen direct een aantal atletes weg, maar uiteindelijk vormde zich tijdens het fietsonderdeel een kopgroep van twaalf dames. Klamer wist zich in de eerste ronde prima te handhaven en racete de hele race voorin, zonder daarbij al te veel energie te verspillen. 

(tekst gaat verder onder de foto)

Zaferes zet de rest van het veld op achterstand (Foto: 3athon.nl)

In de tweede race nam Zaferes al bij het zwemmen stevig de leiding in handen en leidde vervolgens tot het einde. Achter Zaferes vormde zich een achtervolgend groepje, met daarin ook Klamer. Deze groep wist zich tot de finish te handhaven. In deze tweede ronde finishte Klamer als tweede.

De derde ronde van de Eliminator is de belangrijkste: na deze race worden de punten voor het klassement verdeeld. Zaferes nam ook bij deze race al tijdens het zwemmen de leiding en tijdens het fietsen werd die voorsprong alleen maar groter. Achter Zaferes zat de Amerikaanse Taylor Spivey in een ‘Chasse Patate’ en daarachter de rest in een groepje. Bij het lopen had Zaferes een voorsprong van zo’n 15 seconden te verdedigen en achter haar werd het veld helemaal uit elkaar getrokken. Klamer was ‘best of the rest’ en werd tweede in de ‘Eliminator’ nadat ze de rest van het veld af wist te schudden. 

Overigens begon de Super League Triathlon op Malta gisteren al. Toen moesten alle elite atleten individueel 600 meter zwemmen. Daarbij zette Rachel Klamer de achtste tijd neer. Taylor Spivey toonde zich toen de snelste.