Richard Murray won vandaag de Eliminator bij Super League Triathlon in Malta, nadat zijn verloofde Rachel Klamer eerder vandaag tweede werd bij de vrouwen. Vincent Luis en Henri Schoeman pakten de tweede en derde plek. Na de eerste ronde verklaarde Murray nog voor de camera’s dat de kans klein was dat hij zou winnen: ,,Normaal als één van ons (Murray en Klamer, red.) het goed doet, heeft de ander een slechtere race. Dat wordt nog interessant vandaag dus.” 

In de ‘Eliminator’ worden drie korte triathlons afgewerkt, steeds met 10 minuten pauze tussendoor. Per triathlon werd er 300 meter gezwommen, werden er vier bochtige rondes gefietst en 1,5 kilometer gelopen. Na iedere triathlon vielen de laatste vijf atleten af. 

Bij de eerste race was Igor Polyanskiy als eerste uit het water, direct gevolgd door de rest van het veld. Bij het fietsen bleef het veld grotendeels bij elkaar, op drie atleten na die er 10-15 seconden achter reden. Dit betekende dat er ook in de kopgroep bij het lopen atleten zouden afvallen. Hierdoor werd er bij het lopen meteen goed gas gegeven, waardoor er drie atleten een gaatje moesten laten waarvan er eentje zou afvallen. De afvaller bleek Polyanskiy, die bij het zwemmen nog goed onderweg was. De winnaar van de eerste ronde was de Nieuw Zeelander Hayden Wilde.

(tekst gaat verder onder de foto)

De heren duiken in het water voor de laatste ronde van de Eliminator (Foto: 3athlon.nl)

Bij de tweede ronde nam Henri Schoeman bij het zwemmen de leiding en ging er na een snelle wissel hard vandoor op de fiets. Hij had nog drie andere atleten bij zich, waaronder de winnaar van de Super League Triathlon Jersey: Vincent Luis. Tijdens het fietsen ontstond er echter een kopgroep van zeven man, één meer dan dat er naar de volgende ronde mee kon. Hierdoor was het lopen in deze ronde wederom bepalend. Wilde, de winnaar van de eerste ronde, werd er in deze ronde echter genadeloos af gelopen en viel dus af, ook al finishte hij slechts enkele seconden achter winnaar Tyler Mislawchuk uit Canada

Na de derde en laatste ronde werden de punten voor het klassement verdeeld. Daardoor werd er hier pas écht geracet. Schoeman wist hier wederom de leiding te nemen en was opnieuw na de eerste wissel als een speer vertrokken met Luis, maar al binnen de eerste ronde kwam alles samen. Jonathan Brownlee viel aan het einde van de eerste ronde aan, waarna Schoeman in de tweede ronde de sprong naar Brownlee maakte. Maar, voor het einde van het fietsen kwam opnieuw alles samen. Murray racete de hele dag al in de luwte, maar nu het er echt om ging wist hij supersnel te wisselen en liep als gelanceerd weg bij het veld. Luis wist achter Murray de eindsprint van Schoeman te winnen. Murray na afloop van de race: ,,Ik geloof dat dit de eerste keer is dat zowel Rachel en ik op het podium staan in een internationale race.”