,,Ik ben echt wel tevreden”, reageert Schoens als we haar feliciteren met haar zojuist behaalde twintigste plaats tijdens de World Cup in Mooloolaba, Australië. ,,Vooral in dit veld; samen met Banyoles vorig jaar, is dit wel de sterkst bezette wereldbeker waar ik aan mee heb gedaan”, gaat Schoens verder. Nadat de atlete in de winter van 2018 en 2019 een grote sprong maakte in haar ontwikkeling en met vlag en wimpel slaagde voor haar eerste jaar bij de elite, was het toch even spannend of de puzzelstukjes ook dit jaar weer op hun plek zouden vallen.

Of ze vooraf had verwacht rond deze positie te finishen? ,,Ik had eigenlijk met mezelf afgesproken dat ik er geen nummer op ging plakken, omdat het gewoon een heel sterk veld was. Ik had geen idee waar ik stond in zo’n sterk veld. Maar stiekem was ik met een dertigste plaats niet heel blij geweest”, geeft Schoens lachend toe.

Zenuwen: ‘Zo’n stap zet je niet ieder jaar’ 
Deze eerste grote wedstrijd van het seizoen zorgde voor wat extra spanning voordat het startschot klonk. ,,Vorig jaar heb ik een grote stap gezet. Zo’n stap zet je niet ieder jaar. De stapjes zullen nu ongetwijfeld kleiner zijn, dus ik was vooral benieuwd hoe ik er voor zou staan. Vooral met het zwemmen is het toch altijd wel spannend of je er bij zit in de eerste race van het jaar.” En helemaal tevreden was ze nog niet over dat onderdeel, verklaart Schoens zelfkritisch. ,,Het was goed genoeg, maar het viel me toch een beetje tegen. Ik had weinig watergevoel, er was veel drukte en ik zat er gewoon niet zo lekker in. Maar ik groei daar meestal nog wel in tijdens het seizoen.”

‘Toen merkte ik wel dat ik goede benen had’ 
Echt slecht gezwommen had de atlete alsnog niet: ,,Uiteindelijk verloor ik twintig seconden op de eerste groep. Dat was dus gewoon WTS zwemniveau en goed genoeg om in de tweede groep te belanden.” Dit bleek een dreamteam, want de kopgroep was niet tegen het fietsniveau van de achtervolgende groep ­– met daarin dus Schoens – opgewassen.

,,Shit. Tijdens het fietsen dacht ik nog een keer dat ik lek had”, neemt Schoens ons mee in haar beleving van het fietsonderdeel. ,,Daardoor verloor ik even de concentratie. Ik kwam een tijdje wat verder achter het groepje te zitten, maar ik heb het wel netjes dicht kunnen rijden. Toen merkte ik wel dat ik goede benen had.”

‘Als je ontploft ben je de lul’ 
Toen Schoens eenmaal het loopparcours bestormde, viel alles op zijn plek. ,,Ik heb mijn eigen tempo gelopen, want als je ontploft ben je de lul. Daar is het niveau te hoog voor. Dus vanaf het begin heb ik gecontroleerd gelopen. Wat dat ook is in een wedstrijd”, voegt de Limburgse daar lachend aan toe. ,,Alles hing op een lint, maar het lukte mij wel om aan te sluiten.” Wat dat betreft merkte de atlete op dat ze ook deze winter weer vooruitgang geboekt heeft: ,,Mijn ademhaling was gecontroleerd, net als de pasfrequentie. Ik heb nog mensen ingehaald en dat is niet altijd vanzelfsprekend op dit niveau.”

Coronavirus gooit ook planning Schoens om
Volgens de planning zou Schoens vanuit Australië doorvliegen naar Nieuw-Zeeland voor haar volgende wedstrijd, echter steekt het coronavirus daar een stokje voor: ,,Ik zou als ik aan kom twee weken in quarantaine moeten. Dan kan ik niet racen natuurlijk. Maar ondertussen is ook besloten dat de wedstrijd niet doorgaat, dus ik ga gewoon terug naar Nederland.” Schoens verkeert gelukkig ook in de luxepositie dat ze deze wedstrijd niet heel hard meer nodig heeft: ,,Ik heb vandaag weer genoeg punten gehaald om in de top 140 te staan (wat nodig is om in aanmerking te komen om als reserve van het Mixed Relay team mee te mogen naar de Spelen, red).”

Mixed Relay Team: ‘Wij hopen dat ze de kwalificatie 31 maart alsnog sluiten’
Het is nog altijd de vraag of het Nederlandse Mixed Relay Team met Rachel Klamer, Maya Kingma, Marco van der Stel en Jorik van Egdom zich zal kwalificeren voor Tokyo 2020. De door het coronavirus afgelaste laatste kwalificatiewedstrijd in Abu Dhabi lijkt het team in de kaarten te spelen: ,,De kwalificatie sluit 31 maart en het lukt ze niet meer om vóór die datum nog een wedstrijd te organiseren. Het is gissen wat ze gaan doen, maar wij hopen dat ze de kwalificatie 31 maart alsnog sluiten.” Dat zou betekenen dat Nederland direct gekwalificeerd is. Het team staat momenteel namelijk zevende in de ranking en een plek binnen de top zeven is nodig voor kwalificatie.

Quinty Schoens voor de wedstrijd in Mooloolaba. (Foto: Aangeleverd)