Een positieve COVID-test gooit behoorlijk veel roet in het eten van Quinty Schoens, want daardoor mist ze vandaag noodgedwongen haar deelname aan de Amstel Gold Race. Dat hakt er flink in. “Ik ga niet liegen; dit doet zo’n ‘fucking’ pijn.”

Afgelopen najaar tekende Schoens een contract bij wielerprofploeg Parkhotel Valkenburg en gaf toen aan het wielrennen nog steeds te willen combineren met triathlon. Sindsdien heeft ze geen triathlons meer gedaan, maar des te meer races op de fiets. Vandaag dus niet, want bij de Amstel Gold Race mag ze niet starten vanwege haar positieve test.

“Na al twee andere wedstrijden gemist te hebben, hoopte ik vandaag te starten bij één van de mooiste wedstrijden aller tijden. Al sinds jongs af aan was het een grote droom van mij om de Amstel Gold Race te rijden. Door mijn thuisstraten te rijden, met al mijn familie en vrienden langs de kant, had zo’n speciaal moment kunnen zijn. Dat ik dat moment nu niet krijg en dat ik niet kan laten zien wat ik kan, voelt hartverscheurend. Ik heb me de laatste dagen zo verdrietig gevoeld, zoveel gehuild, veel getwijfeld over de keuzes die ik heb gemaakt en ik voelde me niet gemotiveerd om dit te accepteren en door te gaan. Ik moet dit verwerken en mezelf toestaan deze emoties te hebben, zoals ik die nog nooit eerder zó sterk in mijn carrière heb gevoeld.”

Shirin van Anrooij: ‘Kijk naar deze race uit’

Een andere atlete die – al veel eerder overigens – de overstap van triathlon naar het profwielrennen maakte, Shirin van Anrooij, is vandaag wel van de partij. “Ik kijk uit naar mijn eerste Amstel Gold Race. Ik hou echt van dit parcours en ik denk dat het morgen met al het publiek alleen maar mooier wordt.”