Dat racen op Zwift een aparte discipline is, werd gisteren wel weer duidelijk tijdens de onlangs geïntroduceerde Z Pro June Series, die in de avond werd afgetrapt met een bijna 30 kilometer lange race in Watopia. Rachel Klamer werd er al vrij snel afgereden door een grote groep koploopsters en vond ook geen aansluiting meer. ,,Dit was kwaadaardig”, schrijft ze op haar Instagram, gevolgd door een lachende maar ook een misselijke emoticon.

Beter – in ieder geval gebaseerd op de uiteindelijke eindklassering – ging het bij de in Amerika woonachtige maar Nederlandse Lenny Ramsey. Ook zij miste de aansluiting in de kopgroep, maar vergaarde op basis van aankomst bij klimmetjes én eindklassering meer punten dan Klamer. ,,Wat een fun, maar ik moet wel echt aan mijn klimmen werken. Wat zijn deze dames sterk!”, luidt de eerste reactie van de specialiste op de lange afstand.

Teresa Adam pakt sprint, Lucy Charles sterk in voorlopig eindklassement

Uiteindelijk waren het dus andere dames die gisteravond de dienst uitmaakten in Zwift: na een spannende eindsprint waren het Teresa Adam, Jocelyn McCauley en Melanie Maurer die het goud, zilver en brons opeisten. Lucy Charles, die vierde werd, staat wel eerste in het klassement doordat zij behoorlijk wat punten verdiende tijdens het klimmen. Die eerste plaats deelt ze overigens met Adam.

Kenneth Vandendriessche smaakmaker, Lionel Sanders klasse apart

Bij de mannen eindigde de race ook in een eindsprint, nadat vooral de Belgische Kenneth Vandendriessche de race eerder kleur gaf met een flinke poging tot ontsnappen. Daar slaagde hij echter niet in en tijdens de uiteindelijke eindsprint was het James Cunnama die over de meest explosieve benen bleek te beschikken en onder andere Antony Costes en Mike Phillips achter zich liet. Lionel Sanders moest ook de Belg Seppe Odeyn nog voor zich dulden en werd vijfde, maar door bij beide beklimmingen van de dag als eerste boven te komen, gaat hij wel aan de leiding in het klassement.

James Cunnama sprint naar de zege. (Afbeelding: 3athlon.nl)