Ze lag afgelopen weekend misschien wel op koers om de World Triathlon Cup Wollongong te winnen, maar in de eindsprint moest Rachel Klamer haar meerdere erkennen in drie andere vrouwen: Tilda Mansson, Maria Carolina Velasques Soto en Ainsley Thorpe. Op slechts een seconde achterstand werd Klamer vierde en dat wijt ze nu, nadat ze is ‘afgekoeld’, aan een tactische fout.

Of het nu een tactische fout was of dat Klamer simpelweg explosiviteit miste blijft de vraag – haar drie concurrentes hadden tenslotte weinig moeite om de versnelling van Klamer te pareren – maar volgens de atlete zelf ging ze in ieder geval te vroeg de sprint aan. “Het leek me het beste nu pas mijn gedachten te delen, omdat ik hoopte eerst een beetje af te koelen. Maar als ik eerlijk ben, ben ik lang teleurgesteld en boos op mezelf gebleven.”

Klamer kende sowieso een zeer slecht zwemonderdeel en kwam als één van de laatste vrouwen terug in T1. Op de fiets volgde vervolgens een prima onderdeel, waarin Klamer de aansluiting met de kopgroep vond. En ook al voelde het hardlopen niet meteen goed, vond de Nederlandse snel een ritme en nam ze het initiatief in een kleine kopgroep.

Eenmaal een paar honderd meter voor de finish, zette Klamer als eerste een sprint in, in de hoop daarmee haar concurrentes af te schudden. Iets dat dus niet lukte, om uiteindelijk door alle drie de vrouwen voorbij gestoken te worden. “Ik wist gewoon niet wat ik moest doen. Ik ging er op een willekeurig moment voor en dat was het stomste wat ik kon doen. Ik weet dat ik had kunnen winnen, maar ik maakte een tactische fout. Blijkbaar heb ik iets met vierde plaatsen”, aldus de atleet die inderdaad meerdere keren vierde werd, waaronder op de Spelen van Tokyo.