Rachel Klamer heeft haar eerste WTS-race van dit jaar, namelijk die in Abu Dhabi, zojuist met een 13e plaats afgesloten. Daarmee is ze er helaas niet in geslaagd haar winst van vorig jaar te evenaren en ook niet de door haar gehoopte podiumplaats te bemachtigen. In het oog sprong overigens vooral de geweldige race van Maya Kingma, die ijzersterk zwom, tijdens het fietsen in een kopgroep terecht kwam en een minuut voorsprong pakte, maar tijdens het lopen helaas weer terugviel tot een 22e plaats. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaanse Katie Zaferes die daarmee opnieuw haar dominantie toont. Kirsten Nuyes werd uiteindelijk 44e.

(tekst gaat verder onder foto)

Rachel Klamer maakt zich op voor de start. (Foto: 3athlon.nl)

Voor Nederland mooi om te zien dat Maya Kingma – zoals ze dat wel vaker doet – het voortouw nam bij het zwemmen. Overigens konden de meeste dames, waaronder nagenoeg alle favorieten, meekomen en kwam Kingma nergens los, maar hiermee gaf de Nederlandse wel voor de zoveelste keer haar visitekaartje af.

Het was overigens niet Kingma die als eerste uit het water kwam. Dat was de Britse Jessica Learmonth. In haar voeten lagen alle favorieten en kwam Kingma als achtste uit het water. Klamer volgde op een negentiende plek. Kirsten Nuyes had een wat grotere achterstand en kwam 34 seconden na Learmonth op het droge. Zij lag op dit moment 53e.

(tekst gaat verder onder foto)

Maya Kingma aan de leiding tijdens het zwemmen. (Foto: 3athlon.nl)

Op de fiets sloot Kingma meteen aan in de kopgroep van aanvankelijk negen dames. In deze groep een groot aantal favorieten, maar ook in de achtervolgende groep zaten veel favorieten bij elkaar. In deze tweede groep, op zo’n achttien seconden achterstand, reed ook Klamer.

Die achtervolgende groep slaagde er echter niet in om de achterstand te verkleinen. Sterker nog, Kingma bleek een dermate sterk gezelschap te hebben gevonden waardoor de kopgroep van inmiddels zeven atleten de voorsprong vrijwel iedere kilometer zag oplopen tot uiteindelijk meer dan een minuut. De Amerikaanse Taylor Spivey, Britse Jessica Learmonth, Amerikaanse Katie Zaferes, Noorse Lotte Miller, Australische Emma Jeffcoat, Amerikaanse Taylor Knibb en Nederlandse Kingma begonnen dan ook gezamenlijk en met ruime voorsprong aan de afsluitende vijf kilometer hardlopen.

(tekst gaat verder onder foto)

Maya Kingma (oranje helm) rijdt in de kopgroep en vergroot voorsprong. (Foto: 3athlon.nl)

Bij het lopen was er eigenlijk maar één dame die domineerde: Zaferes. Geheel tegen de verwachting in was dat natuurlijk niet en uiteindelijk liep de Amerikaanse dan ook redelijk onbedreigd naar de overwinning. Daarachter ontvouwde zich een spannende strijd tussen onder andere Spivey, Knibb, Learmonth en Miller. Voor Kingma een teleurstellend looponderdeel want al halverwege, na 2.5 kilometer, was ze teruggevallen tot een 12e plaats en 1:15 minuut achterstand. Hier liep ze precies gelijk met Klamer, die als dertiende doorkwam.

Zaferes finishte uiteindelijk na 55:31. Taylor Spivey pakte het zilver en zat 25 seconden achter Zaferes. Twee seconden daarachter legde Knibb beslag op het brons.

Rachel Klamer eindigde als 13e en gaf 1:35 toe op Zaferes. Kingma viel, ondanks haar sterke race, helaas net buiten de top twintig en moest genoegen nemen met een 22e plaats. Zij gaf 2:26 toe op Zaferes. Kirsten Nuyes werd 44e op 4:45 achterstand.

Katie Zaferes loopt onbedreigd naar de overwinning. (Foto: 3athlon.nl)