Rachel Klamer kwam zojuist als achtste over de streep tijdens de World Triathlon World Cup in Lissabon. De wedstrijd werd gewonnen door de Zwitserse Nicola Spirig, die dankzij een sterk looponderdeel vlak voor de finish het goud naar zich toe trok. Lange tijd leek de Ierse Carolyn Hayes de titel te gaan pakken en daarmee de verrassing van de dag te worden, maar tegen de ervaring en klasse van Spirig bleek ze uiteindelijk toch niet opgewassen. Hayes werd dan ook tweede (+0:12) en met Kirsten Kasper (+0:34) was het podium compleet. Klamer stopte de klok 1:20 minuut na Spirig.

Tijdens de eerste 750 meter zwemmen liep Klamer een achterstand van ruim 30 seconden op en kwam ze als 36e door. In de tweede ronde van dit pittige zwemonderdeel – het water was erg onrustig – werd het verschil tussen de snelste dames en de achtervolgende ‘groepjes’ alleen maar groter. Zo keek Klamer bij aankomst in T1 op tegen een achterstand van 57 seconden. Dankzij een snelle wissel wist ze rond een 25e plek op de fiets te springen. De snelste zwemtijd werd geklokt door de Amerikaanse Summer Rappaport, die 19:31 minuut nodig had voor dit eerste onderdeel. Vier dames volgden nagenoeg direct in haar voeten en een klein groepje met ongeveer vier atleten vond daarachter aansluiting.

Succesvolle achtervolging op de fiets

Op de fiets smolten deze twee kleine groepjes snel samen en zo ontstond er een kopgroep met negen atleten. Onder andere Kasper, de Australische Natalie van Coevorden, de Engelse Vicky Holland kwamen in deze kopgroep terecht. Klamer vond aanvankelijk een positie in de derde groep; deze bestond uit vijf dames, waaronder Spirig. Na één ronde fietsen keek deze groep op tegen een achterstand van één minuut.

Dit gat werd al snel gedicht, want met tien kilometer achter de rug lag het groepje van Klamer nog 49 seconden achter op de kop. Met onderhand veertien hongerige atleten in deze achtervolgende groep had de kopgroep moeite om hun voorsprong te behouden. Terwijl er door de achtervolgende groep sterk werd samengewerkt, leken de benen op kop juist stil te vallen.

Na ongeveer 25 kilometer fietsen slaagde het groepje van Klamer er in om de kopgroep bij te benen. Spirig verrichtte veel werk om dit te realiseren en bleek ook na deze inhaalslag nog energie over te hebben, want de Zwitserse bleef op de pedalen staan om het haar concurrenten zo zwaar mogelijk te maken.

Een verrassing tijdens het lopen

Met zeventien atleten aan haar zij hing Klamer haar fiets terug in de rekken. Dankzij een snelle wissel stormde de atlete als derde het loopparcours op. Hayes ging in de eerste meters van het lopen aan kop en Holland volgde op een tweede plek. Al begon Klamer voortvarend aan het looponderdeel, zocht ze na enkele minuten een plek in een groepje van zeven atleten rond een zesde tot twaalfde plaats.

Verrassend genoeg bleef de Ierse sterk op kop lopen en wist niemand haar zo snel bij te benen. Spirig probeerde dat echter toch te doen en zette de achtervolging op Hayes hard in. Met enkele kilometers te gaan slaagde Spirig er dan toch in om de kop over te nemen. Het was dan ook de Zwitserse die na 1:59:05 uur zegevierde. Hayes nam genoegen met zilver en Kasper pakte het brons. Klamer kwam als achtste over de streep.