Nadat Patrick Lange een paar weken terug een vervelend gevoel overhield aan zijn vierde plaats bij Challenge Gran Canaria, heeft hij zojuist orde op zaken gesteld door te laten zien dat hij zijn ‘kunstje’ nog steeds beheerst. Na een sterke wedstrijd heeft de Duitser Ironman Tulsa op zijn naam geschreven: na 7:45:22 uur – een parcoursrecord – kwam Lange zichtbaar geëmotioneerd als eerste over de streep en daarmee versloeg hij onder andere Jan van Berkel en Daniel Baekkegard. “Ik deed dit voor mijn moeder, die afgelopen jaar is overleden. Ze zat de hele race in mijn hoofd. Ik weet hoeveel ze heeft afgezien. Dat ik dit voor haar kan doen, is geweldig.”

Zoals wel vaker kwam Lange niet als eerste uit het water, want dat was de Deense Daniel Baekkegard, die na 46:34 minuut richting zijn fiets mocht. Veel grote namen bleven tijdens het zwemmen dicht bij elkaar en zo was het Lange die als zesde en op net iets meer dan een halve minuut achterstand uit het water kwam. Toch verloren een aantal mannen ook behoorlijk wat tijd: topatleten als Nils Frommhold, Kristian Hogenhaug, Bart Aernouts, Joe Skipper en Sam Long liepen tussen de drie en zes minuten achterstand op.

Op de fiets zette Lange snel zijn Duitse motor aan en reed hij naar de kop van de wedstrijd. Samen met Lange reden ook landgenoot Florian Angert, de Franse Antony Costes, Baekkegard en de Italiaanse Mattia Ceccarelli aan de leiding. Deze groep bleef tijdens de 180 kilometer fietsen grotendeels intact, want alleen laatstgenoemde verloor de aansluiting en moest de kopgroep na iets meer dan honderd kilometer laten gaan.

Tijdens de run was het aanvankelijk Costes die het tempo bepaalde en een minimaal gaatje wist te pakken. Van lange duur was die minimale voorsprong overigens niet, want al na drie kilometer was het Lange die de leiding overnam en zijn voorsprong ook al snel wist uit te breiden. Na tien kilometer liep de Duitse topfavoriet al bijna twee minuten voor zijn eerste achtervolgers.

Terwijl Lange zijn voorsprong snel groter zag worden, veranderde er achter hem behoorlijk veel. Zo was het dan ook Baekkegard die, halverwege het looponderdeel, als tweede doorkwam. Daarbij zat de Deen ruim vier minuten achter Lange, maar lag hij wel goed op koers voor eremetaal. Een halve minuut na Baekkegard was het Angert die als derde doorkwam en daar weer een minuut achter was het de sterk oprukkende Jan van Berkel (Zwitser, maar ooit geneutraliseerd tot Nederlander, red.) die als vierde passeerde.

Daarmee was de inhaalrace van Van Berkel ingezet, want al snel liep hij naar een tweede plek. Overigens lukte het hem niet om dichter bij Lange in de buurt te komen en zo was het dan ook de Duitser die Ironman Tulsa op zijn naam schreef en na 7:45:22 het finishlint omhoog mocht tillen. Daarmee was de Duitser niet alleen goed voor een nieuw parcoursrecord, maar ook voor een marathontijd van 2:36:46 uur. Na Lange kwamen Van Berkel (+5:35) en Baekkegard (+7:36) als tweede en derde over de streep.

Een verslag van de vrouwenrace – gewonnen door Daniela Ryf – vind je hier.