Eerder deze maand liet Daniela Ryf al zien dat het met haar vorm wel goed zit door IM 70.3 St. George met overmacht te winnen en ook vandaag laat de Zwitserse topatlete zien dat haar besluit om zichzelf te gaan trainen vooralsnog allesbehalve verkeerd uitpakt: er was geen moment dat het er op leek dat iemand anders dan Ryf Ironman Tulsa zou winnen en zo geschiedde dan ook.

Ryf kwam over de finish na 8:40:34 uur, haar concurrentes daarbij geen schijn van kans gevend. Tijdens het zwemmen moest ze overigens nog wel even de Braziliaanse Pamella Oliveira voor zich dulden, die met een zwemtijd van 51:01 minuut een kleine anderhalve minuut sneller zwom. Op dat moment had Ryf nog wel Kelsey Withrow in haar voeten, maar op de fiets reed de Zwitserse direct bij haar weg.

Het duurde dan ook niet lang voordat ze bij Oliveira aansloot, maar lang kon de Braziliaanse daar niet van profiteren: Ryf schakelde nog een tandje bij en halverwege het fietsonderdeel had ze al een voorsprong van ruim zes minuten. Gedurende de tweede helft werd die voorsprong hard groter, want Ryf wisselde met een voorsprong van dik een kwartier op haar eerste achtervolgster Skye Moench. Zij reed op haar beurt samen met Kimberley Morrison. Ryf had overigens 4:39 uur nodig om de 180 kilometer op de fiets af te leggen.

Dat Ryf met een kwartier voorsprong aan de afsluitende marathon kon beginnen, betekende feitelijk dat ze niet meer voluit hoefde te pushen en eigenlijk ‘freewheelend’ richting de finish kon. Uiteindelijk veranderde dat freewhelen overigens wel in afzien en begon Ryf veel tijd te verliezen, maar echt zenuwachtig zal het haar niet gemaakt hebben. Na 8:40:34 uur claimde ze de overwinning, daarbij nog steeds ruim voor op haar achtervolgsters. Matthews’ marathon was ruim een kwartier sneller, maar daarmee kwam ze nog steeds 5:01 minuut na Ryf over de streep, goed voor het zilver. Het brons ging naar Moench, die 7:11 minuut na Ryf over de streep kwam.

Een verslag van de mannenwedstrijd, die werd gewonnen door een emotionele Patrick Lange, vind je hier.