Het is voor de Nederlandse pro-atleten die vandaag van start gingen bij Ironman Tulsa, geen gelukkige dag geweest. Twee van de drie – Michiel de Wilde en Lenny Ramsey – haalden de finish niet. Derk de Korver haalde de finish wel, maar gaf ruim anderhalf uur toe op winnaar Patrick Lange.

Derk de Korver

De Korver begon zijn dag meteen moeizaam: hij had langer dan een uur nodig om zijn 3.8 kilometer te zwemmen, 1:00:52 uur om precies te zijn. Daarbij liep hij meteen een klein kwartier achterstand op ten opzichte van de snelste zwemmer.

Waar De Korver normaliter bekend staat om zijn redelijk sterke fietsonderdeel, leek hij vandaag meer moeite te hebben. Met een fietstijd van 4:58:31 uur bleef hij dan nog wel net onder de grens van vijf uur, maar toen hij van de fiets stapte, was zijn achterstand tot de kopgroep opgelopen tot ongeveer 55 minuten.

De Korver liet zijn hoofd niet hangen en besloot de marathon ‘gewoon’ te volbrengen. Heel hard ging het niet meer – uiteindelijk had hij 3:13:57 uur nodig voor zijn marathon – maar op karakter liep hij toch naar de finish. Met een finishtijd van 9:17:20 uur werd hij 33e.

Michiel de Wilde

De Wilde zwom aanzienlijk sneller dan De Korver en kwam na 56:54 minuut uit het water. Daarmee was hij dus sneller dan zijn landgenoot, maar dat betekende al wel een achterstand van meer dan tien minuten op de snelste zwemmer, Daniel Baekkegard.

Dat weerhield De Wilde niet om het gas op de fiets open te trekken en zo hard mogelijk te rijden. Dat lukte dan ook aardig, want na 4:31:41 uur hing hij zijn fiets terug in de rekken. Op dat punt had hij een achterstand van 24 minuten op Lange.

Om nog onduidelijke reden begon De Wilde niet meer aan zijn marathon.

Lenny Ramsey

Net als de Nederlandse mannen liep ook Ramsey tijdens het zwemmen meteen een enorme achterstand op ten opzichte van de snelste zwemsters. Pas na 1:07:45 uur kwam Ramsey terug uit het water, daarbij ruim zestien minuten achter de snelste zwemster.

Op de fiets bleef Ramsey rijden voor wat ze waard was, maar met een tijd van 5:21:17 uur werd haar achterstand eigenlijk alleen maar groter. Toen ze van haar fiets afstapte, had ze al bijna een uur achterstand op de leidster – Daniela Ryf – van dat moment.

In tegenstelling tot De Wilde begon Ramsey nog wel aan de marathon, maar na iets meer dan 7 kilometer gaf zij er de brui aan en besloot ze de wedstrijd te staken.

Een verslag van de mannenrace vind je hier. Een verslag van de vrouwenrace vind je hier.