Rani Skrabanja heeft haar comeback na langdurig blessureleed zojuist een prachtige invulling gegeven door vijfde te worden bij de SLT Arena Games Finals in het Zwitserse Sursee. Een podiumplaats leek lang mogelijk, maar werd uiteindelijk nét niet gehaald. Het maakt de prestatie van Skrabanja, die vanochtend tijdens de voorrondes ook al sterk was, niet minder indrukwekkend.

De Super League Triathlon Arena Games Finals bestonden uit drie heats in verschillende volgordes. Het zwemmen ging over 200 meter, het fietsen over 4 kilometer en het lopen over één kilometer. De tijdverschillen die in de eerste twee heats ontstonden, werden gebruikt om de startpositie voor de derde en beslissende heat te bepalen. Daarin gingen de vrouwen op basis van dat tijdverschil van start: de snelste vrouw mocht als eerste weg en vervolgens moesten de overige vrouwen hun achterstand in tijd wachten voor zij in de achtervolging mochten.

Heat 1: swim – bike – run

In de eerste heat waren Zsanett Bragmayer en Olivia Mathias als eerste uit het water, maar wist Skrabanja goed mee te komen. Als derde begon ze aan het fietsonderdeel, al verloor ze nog even wat kostbare seconden bij het opstappen van de fiets. De vier kilometer brachten haar vervolgens nergens in de problemen; ook al trokken Bragmayer en Mathias flink door, wist Skrabanja steeds in de buurt te blijven en haar achterstand tot zes seconden te beperken.

Tijdens de run kreeg de Nederlandse Skrabanja het echter iets lastiger. Bragmayer ging er solo vandoor en was duidelijk de snelste loopster, terwijl Skrabanja tijd en posities verloor. Toen Bragmayer eenmaal over de finish van de eerste heat kwam, had ze tien seconden voorsprong op Mathias, eveneens tien seconden op de pas vijftienjarige Fanni Szalai en Emma Jackson volgde als vierde op zestien seconden. Skrabanja kwam als vijfde over de streep en had toen een achterstand van twintig seconden.

Heat 2: run – bike – swim

In de tweede heat ging Szalai voortvarend van start, want tijdens de run pakte ze meteen een mooie voorsprong van een paar seconden. Skrabanja had duidelijk wat meer moeite met het looponderdeel, want liep op iets meer dan tien seconden achterstand op een negende plaats toen zij richting haar fiets mocht.

Tijdens het fietsen ontstond hetzelfde beeld als gedurende de eerste heat: Bragmayer was heer en meester, ging al snel voorbij aan Szalai en pakte ook weer een handvol seconden voorsprong. Ook Skrabanja deed weer goede zaken, want ook zij won weer wat posities en stapte uiteindelijk als zevende van haar fiets, op veertien seconden van Bragmayer. Toen volgde er dus nog 200 meter zwemmen.

Juist tijdens dat zwemmen was Skrabanja weer als een vis in het water; al na vijftig meter lag ze vierde en keek ze dus geweldig naar voren. Terwijl Bragmayer met ruime voorsprong aantikte bij de finish, bleef Skrabanja goede zaken doen en zwom ze zelfs naar een tweede plaats. Op zeventien seconden van Bragmayer besloot ze haar tweede heat.

Heat 3: swim – bike – run

In de laatste en beslissende heat mocht Bragmayer als eerste weg: ze verdedigde een voorsprong  van 30 seconden op Szalai, 31 seconden op Mathias en 38 seconden op Skrabanja, die dus als vierde aan de laatste heat begon. Ook daarachter waren de verschillen nog klein. Voor Skrabanja betekende het dat ze alles op alles moest zetten, zowel in de strijd naar boven als in de verdediging ten opzichte van de vrouwen achter haar.

Bragmayer kwam zowel in het water, op de fiets als tijdens de run nergens meer in gevaar. ONdertussen ontstond er een mooie strijd tussen Skrabanja en Szalai, die om het brons streden. Szalai slaagde er echter in om haar voorsprong tijdens het fietsen op ongeveer vier seconden te handhaven. Ondertussen rukte Jackson ook weer op naar voren en in de laatste kilometer op de fiets ging ze nog voorbij aan Skrabanja, waardoor de Nederlandse als vijfde aan de run begon.

Tijdens het hardlopen gebeurde er – vooral omdat de afstand nog maar één kilometer was – niet zoveel meer: Skrabanja kon geen posities meer winnen en verloor ook geen plekken. De overwinning ging naar Bragmayer, die op 23 seconden werd gevolgd door Mathias en op 23 seconden door Szalai. Skrabanja werd vijfde op 47 seconden.