De Zwitserse Julie Derron liep zojuist ijzersterk richting de winst van de Europe Triathlon Championship in Valencia. De Duitse Annika Koch en de Engelse Sian Rainsley pakten het zilver en brons. De beste Nederlandse prestatie werd geleverd door Rani Skrabanja, die als dertiende over de streep kwam. Quinty Schoens pakte een 25e plaats en Barbara de Koning kwam na een deels eenzaam fietsonderdeel als 40e over de lijn.

In het water wist de Italiaanse Bianca Seregni ruimschoots te ontsnappen aan haar achtervolgers. Met ongeveer een minuut voorsprong genoot ze een flinke buffer bij aanvang van het fietsonderdeel. Toch duurde het niet lang voordat de Italiaanse werd teruggehaald door de grote groep die haar achterna zat. Skrabanja zat netjes in de kopgroep met snelle fietsers en bleef nadat Seregni was opgeraapt in deze groep rijden. Ze maakte zich er overigens niet makkelijk vanaf en verrichtte aardig wat kopwerk in het groepje dat zo’n vijftien atleten telde.

Aanvankelijk kwam De Koning daarachter eenzaam tussen twee groepjes in te rijden. Later voegde ze zich bij de tweede groep, met daarin ook Schoens. Deze groep slaagde er niet in om het gat tot de kop te dichten en zo bestormden Schoens en De Koning pas zo’n twee minuten na het groepje van Skrabanja het loopparcours.

Voorin de race verlieten zeven atleten snel de tweede wissel om vervolgens een paar minuten samen op te trekken. Na zo’n twee kilometer gingen de Zwitserse Derron, de Duitse Koch en de Engelse Rainsley er vandoor. Derron en Koch bleken het meest aan elkaar gewaagd te zijn. De twee liepen enkele minuten zij aan zij voordat Derron een extra versnelling vond en alleen op kop over bleef. In de laatste vijf kilometer vergrootte de Zwitserse haar voorsprong en zo liep ze overtuigend richting de winst. Derron rende een indrukwekkende 35:13 minuut over tien kilometer.

In een poging dichter bij de kopgroep te komen, zette Schoens na de tweede wissel snel de aanval in. Het gat dat op de fiets was ontstaan kon ze echter niet zomaar dichtlopen. Voorin het veld zakte Skrabanja tijdens het lopen iets weg bij de eerste dames. Toch wist ze nog een mooie dertiende plaats vast te houden dankzij een looptijd van 38:16 minuut.

Schoens klokte dan wel een snellere tijd op dit laatste onderdeel – namelijk 37:38 minuut – genoeg om bij in Skrabanja in de buurt te komen was het niet. Schoens kwam dan ook als 25e over de streep. De Koning liep in 40:49 minuut richting een 40e plaats.

Vier podiumplekken – waaronder goud – voor de para triatleten

Jetze Plat won eerder vandaag – wederom met overmacht – in de categorie PTWC het EK Paratriathlon in Valencia. Hij deelde het podium onder andere met Geert Schipper, die het brons binnensleepte. Nico van der Burgt pakte mede dankzij een sterk fietsonderdeel zilver in de categorie PTS3. Sander Koomen en zijn guide Davy Heijsteeg kijken met tevredenheid terug op de elfde plaats die ze veilig stelden in de categorie PTVI. Tot slot pakte Margret IJdema een podiumplek bij de dames in de categorie PTWC.

(Foto: Berit Gunderson, Instagram)