We kennen allemaal het ‘probleem’ van hard fietsen, feitelijk met de tong op je schoenen, en dat zelfs een ogenschijnlijk eenvoudige handeling als op je fietscomputer of horloge kijken, al een enorme opgave kan lijken. Met de Everysight Raptor AR fietsbril is dat probleem in ieder geval verleden tijd. Door een haast reuzenstap in de toekomst te nemen krijg je al je gegevens namelijk recht voor je ogen geprojecteerd.

Dat projecteren van gegevens, zoals bijvoorbeeld snelheid, cadans, hartslag, tijdsduur, vermogen maar ook sms’jes die je normaliter op je telefoon checkt, gebeurt door middel van een onopvallende AR-laag en recht voor je neus. Het is op papier wellicht wat lastig uitleggen, maar als je de bril op zet begrijp je de werking ervan direct: net als bij een ‘normale’ bril zie je uiteraard gewoon de omgeving, maar tegelijkertijd zie je je trainingsgegevens onopvallend maar toch duidelijk aanwezig voor je ogen ‘zweven’. De scherpte hiervan kun je instellen en dat werkt allemaal uitstekend. Atleten met een bepaald merk (en doorgaans duurdere, red.) auto herkennen het principe ongetwijfeld, want sommige wagens hanteren dit ook bij het weergeven van bijvoorbeeld hun snelheidsmeter.

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Gegevens worden voor de ogen geprojecteerd maar storen nooit.

Camera via spraakbesturing

Het mooie aan de werking van dit systeem is dus dat je alle belangrijke gegevens voor je ogen hebt, terwijl je die altijd op de weg gericht kunt houden. De informatie is helder, maar nooit storend of opdringerig. Extra toffe feature is dat de HD-camera die aan de voorkant in het montuur van de bril zit weggewerkt, je de mogelijkheid geeft direct tijdens een rit foto’s en/of filmpjes te maken. Dat kun je overigens simpel doen door spraakcommando’s en dus hoef je geen telefoon of camera vast te houden en zelfs je handen niet van het stuur te halen. Na je rit kun je dit beeldmateriaal direct op je telefoon bekijken. Foto’s en video’s worden niet in de allerbeste kwaliteit gemaakt, zeker niet als je dit vergelijkt met de huidige generatie smartphones, GoPro’s of camera’s, maar leuk en handig is het wel!

Prijzig, specifieke markt

Het zijn dus leuke – of eigenlijk hele toffe – features, maar die komen wel met een prijs. De Everysight Rapor AR fietsbril is namelijk niet de goedkoopste. Sterker nog: met een prijskaartje van 649.95 euro hebben we het over een flinke investering, die mogelijk veel atleten afschrikt. Dat is voor ons lastig in te vullen en wellicht werkt het hetzelfde als bij de nieuwste modellen laptops en/of telefoons: er is áltijd een doelgroep die dit soort gadgets interessant vindt en bereid is daar flink voor te betalen.

Kracht: workouts recht voor je ogen

We zouden de Everysight Raptor AR fietsbril dan ook bij voorkeur omschrijven als een luxe speeltje dat leuk is om te gebruiken en dat ook zeker een positieve toevoeging aan je trainingen kan zijn. Des te meer als je je geplande workouts in je scherm laat projecteren, zodat je precies kunt zien wanneer je wát moet doen. Sterker nog: hier schuilt wat ons betreft de grootste kracht van deze bril. Nooit meer op of om kijken om te zien wanneer je moet aanzetten of juist een tandje terug moet doen: het is iets waar we vroeger alleen maar van konden dromen. Ook mooi: er zijn reeds bestaande workouts die je dus niet zelf hoeft te bedenken, maar eenvoudig kunt overnemen en gebruiken.

(tekst gaat verder onder foto)

(Foto: Everysight)

Dik en niet geschikt voor hardlopen

Aan de andere kant kleeft er wat ons betreft ook een groot nadeel aan deze bril en dat is het formaat. De Everysight Raptor AR is groot en vooral ‘dik’. De bril zit perfect op het hoofd, is je nooit tot last, weegt ook niet teveel, maar vooral zonder helm ziet het er best een beetje vreemd – of zeg gerust lomp – uit. Als je er alleen mee fietst is dat dus geen enkel probleem, want onder een helm ziet het er oké uit en als het goed is heb je die tijdens het fietsen netjes op, maar als je van plan bent de bril ook tijdens bijvoorbeeld het hardlopen te gebruiken, komt die wens wellicht snel bedrogen uit. We geven je op een presenteerblaadje dat je dat echt niet zal doen.

Conclusie: hinken op twee gedachten

Wat betreft een oordeel over deze bril hinken we dan ook op twee gedachten: enerzijds zijn we erg fan van vernieuwende dingen, toffe gadgets en in dat licht moedigen we de Everysight Raptor dan ook enorm aan. Daarnaast zien we zeker de toegevoegde waarde van het projecteren van bijvoorbeeld je workouts, maar ook basisgegevens als snelheid, hartslag en wattage. Ook de ingebouwde camera en vooral de werking daarvan is een leuke vernuftigheid, ondanks de wat lage kwaliteit van de foto’s en video’s. Grootste struikelblok voor ons is echter het uiterlijk en de prijs, al zijn we ons er goed van bewust dat dit voor iedereen van andere doorslaggevende waarde is.